Koppensnellende Italiaanse arts maakt zich belachelijk

Sergio Canavero, hoofd- of lichaamstranplantatie

Praatjesmaker Canavero

De Italiaanse hersenchirurg en praatjesmaker Sergio Canavero zou woord gehouden hebben en een hoofd-/lichaamstransplantatie hebben uitgevoerd, zo bericht de Britse krant the Telegraph. Volgens een medewerker van een andere dagblad uit dat land, the Guardian, kan dat niet waar zijn. Neurowetenschapper Dean Burnett denkt zelfs dat zo’n transplantatie waarschijnlijk ook nooit zal gebeuren.

Canavero lijkt vooral een praatjesmaker. Wat hij denkt te bereiken kun je slechts gissen. Burnett lijkt zeker van zijn zaak. De Italiaan zou een aap een nieuw hoofd (of ander lichaam) hebben gegeven. Het hoofd overleefde de operatie, maar kwam niet bij bewustzijn en werd nog twintig uur in leven gehouden. Er was geen verbinding met de ruggengraat gemaakt. Als het hoofd al was blijven leven, dan had dat gestaan op een lam lichaam.

‘Succes’

Het recente ‘succes’ van Canavero was de ‘transplantatie’ van een hoofd op een lijk. Dat zou je op zijn best een vingeroefening kunnen noemen. Zo’n transplantatie, wat je er ook van mag denken, is geen sinecure. Je zult alle ‘leidingen’ tussen lichaam en hoofd (bloedvaten, zenuwen, lymfevaten) netjes met elkaar moeten verbinden, terwijl je onderwijl dat hoofd en dat lichaam in leven moet zien te houden. We weten nog niet eens hoe we kapotte zenuwvezels moeten ‘repareren’ (het lichaam lijkt dat te vertikken), laat staan twee vreemde.
Ook het hoofd was afkomstig van een overledene. De familie zou toestemming hebben verleend. De operatie is uitgevoerd in China (Harpin)  met medewerking van de Chinese chirurg  Xiaoping Ren.

Volgens Burnett heeft Canavero ook geen ‘strijdplan’ vrijgegeven, hoe hij die ‘hobbels’ gaat overwinnen. Volgens hem heeft de Italiaan geen enkel wetenschappelijk bewijs geleverd dat hij kan wat hij zegt te gaan doen (of gedaan heeft met een lijk). De volgende stap zou zijn een transplantatie uit te voeren bij iemand in de vegetatieve staat (of zoiets). Hij zou genoeg vrijwilligers hebben. Canavero praat nergens over het ‘echte werk’.

Enge man

Canavero lijkt vooral een enge man. Burnett gelooft niet dat het ooit tot zo’n transplantatie zal komen. Die moet volledig slagen. Wat de Italiaanse chirurg tot niet toe heeft laten zien is, zeker wetenschappelijk, zo armetierig dat hij denkt dat het nooit zal gebeuren. Misschien niet door Canavero, maar echt nooit?

Bronnen: the Guardian, Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.