Maagbacterie lijkt MS te remmen bij vrouwen

Helicobacter pylori

De Helicobacter pylori houdt zich uitsluitend op in de menselijke maag op

De Helicobacter pylori, een veelvoorkomende maagbacterie die, onder meer, maagzweren veroorzaakt, zou wel eens een remmende werking kunnen hebben op het ontstaan van de zenuwziekte multiple sclerose, althans bij vrouwen, zo ontdekten Australische onderzoekers. Als dit resultaat wordt bevestigd door ander onderzoek, dan zou dat steun geven aan de hygiëneveronderstelling, de hypothese dat ontstekingen in de kindertijd goed zijn voor de ontwikkeling van het afweersysteem, zeggen de onderzoekers.

MS is wereldwijd in opmars, samen met andere autoimmuunziektes (waartoe ook MS wordt gerekend). Waarom is niet duidelijk. Sommige geleerden beweren dat er een verband is tussen de besmetting en infecties in iemands kindertijd en een verminderde kans op MS, maar dat waren klein opgezette onderzoeken. De Australiërs testten 550 MS-patiënten en een controlegroep van 299 gezonde mensen op de aanwezigheid van antilichamen tegen de Helicobacter pylori. De proef werd gedaan tussen 2007 en 2011. Die bacterie vestigt zich meestal zo rond het tweede levensjaar in de maag en blijft daar de rest van het leven, ook al wordt iemand behandeld. Ongeveer de helft van de wereldbevolking is er mee besmet, waarvan de meeste gevallen in onderontwikkelde landen voorkomen, waar de hygiënische omstandigheden en het antibioticagebruik lager zijn dan in de ontwikkelde landen. Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat mensen met MS duidelijk minder vaak die bacterie bij zich droegen dan de vergelijkingsgroep, althans, bij vrouwen. Daar scheelde het 30%. Rekeninghoudend met variabelen als leeftijd waarop diagnose was gesteld, geboortejaar en duur, bleek dat vrouwelijke MS-patiënten waarbij de bacterie werd gevonden minder problemen hadden met hun conditie dan die zonder die bacterie. Bij mannen was het omgekeerde waar: patiënten met de bacterie hadden juist ernstiger problemen. Er was geen relatie tussen de aanwezigheid van de bacterie en de voortschrijdingssnelheid van de ziekte. Waarom vrouwen en mannen verschillende reageren is onduidelijk. Er zal dus meer onderzoek nodig zijn. MS komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De toename in de afgelopen jaren komt vooral door de toename bij vrouwen.
In een commentaar van Jun-ichi Kira van de universiteit van Kyushu (Japan), zou het minder ernstige karakter van de ziekte bij vrouwen met de bacterie wijzen op een mogelijkheid tot bescherming. “Die omgekeerde correlatie van de H. pylori-besmetting met MS in ontwikkelde landen waar MS en allergieën toenemen, lijkt een ondersteuning van de hygiënehypothese. ”

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.