We eten steeds slechter, lijkt het

(On)gezonde voeding

In Afrika schijnen ze nog het gezondst te eten (afb: the Lancet)

Volgens de uitkomsten van een groot onderzoek dat is uitgevoerd door wetenschappers van, onder meer, de Amerikaanse universiteit van Havard en de universiteit van Cambridge (VK) is de kwaliteit van het eten over de hele wereld slechter geworden, ook al is het verbruik van gezonde producten in vele landen toegenomen. De studie bekeek onze voeding over een periode van 1990 tot 2010.

“Hiermee onderschrijven we de al lang levende ideeën dat ons eten slechter wordt”, zegt onderzoeker Dariush Mozaffarian van Harvard. “We laten ook zien dat de veranderingen in het voedingspatroon per land sterk verschillen. In sommige landen is de beschikbaarheid van gezond voedsel een probleem in andere landen de overmaat aan ongezond eten.” De onderzoekers bekeken 325 studies op het gebied van voeding(skwaliteit), waarmee zo’n 90% van de wereldbevolking zou zijn afgedekt. Die studies richtten zich op 17 producten met gezondere alternatieven zoals volkorenproducten, vis, onverzadig vet en ongezonde zoals natrium, cholesterol, verwerkt vlees en suikerhoudende dranken.
Over het algemeen lijken ouderen beter te eten dan jongeren en vrouwen beter dan mannen. De onderzoekers constateerden een groter verbruik van gezonde producten door de rijkere landen, maar weinig groei in de armere landen. “We zagen een nog sterker verband het nationale inkomen en ongezond voedsel”, zegt medeonderzoeker Fumiaki Imamura. In de armste delen van de wereld groeide de consumptie van gezonde voeding niet. Mozzafarian: “Slechte voedselkwaliteit is oorzaak  nummer 1 van de slechte gezondheid in de wereld. Deze nieuwe resultaten kunnen de politiek helpen om oplossingen te zoeken.”

Bron: Eurekalert 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.