Een chip met 1000 processoren

KiloCore, een chip met 1000 processoren

De KiloCore aan het werk

Het is wel leuk om te bedenken dat Siemens en Philips in de jaren 80, zo’n 30 jaar geleden, een megachipproject hadden opgetuigd, een project waarmee ze geheugenchips van 1 miljoen bit wilden maken. Een geheugenchip is en vrij simpel ding. Nu maken onderzoekers van de universiteit van Californië in Davis bekend een veel ingewikkelder chip in elkaar geschroefd te hebben waarop 1000 onafhankelijke processoren geperst zijn, die zo’n 612 miljoen transistoren bevat en in staat zou zijn om 1,78 biljoen (duizendmiljard) instructies per seconde te verwerken. Hallo.  De KiloCore (DuizendKern) is onlangs gepresenteerd op een congres op in Honolulu. Volgens de onderzoekers de eerste ter wereld.

Bevan Baas, hoogleraar elektrotechniek en informatica, stelt dat de KiloCore de 1000-processor met de hoogste kloksnelheid is tot nu toe. Geen kunst natuurlijk als dat de eerste en dus enige is, Het oude multiprocessorrecord zou liggen bij 300 processoren. De feitelijke chip werd gemaakt door IBM, waarbij gebruik gemaakt werd van de 32 nm-CMOS-technologie van dat bedrijf.
Elk van de duizend processoren kan onafhankelijk van de andere werken. Het idee is daarbij een bewerking of toepassing op te splitsen in brokken, die dan tegelijkertijd verwerkt worden. Omdat elke processor zelfstandig werkt kan die zichzelf uitschekalen als hij/zij niet nodig is, waarmee veel energie wordt gespaard. De kernen (processoren) werken met een maximale kloksnelheid van 1,78 GHz. Ze wisselen, indien nodig, gegevens direct onderling uit en stallen die niet eerst in een geheugen, hetgeen het verwerkingsproces aanzienlijk kan vertragen.
Volgens Baas is de chip de energiezuinigste meerkernenprocessor die er bestaat. Zo zouden de duizend processoren 115 miljoen instructies kunnen verwerken op een vermogen van 0,7 W. Daar zou een AA-batterij geen moeite mee hebben. De KiloCore zou 100 keer efficiënter werken dan een moderne processor van een gewone computer.

Als toepassingen denken de onderzoekers aan beeldbewerking, versleuteling of andere processen waarbij grote aantallen gegevens parallel verwerkt kunnen worden. De onderzoeker hebben hulpmiddelen ontwikkeld om de KiloCore te programmeren.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.