Worden algenbomen het nieuwe groen?

Algenboom: equivalent van 368 gewone bomen

De algenboom in Puebla 

De klimaatverandering raast voort, maar erg druk lijken we ons er niet om te maken. Tikkie van dit en dat toch maar niet, is zo’n beetje de houding van zowel de burgers als politici (het zijn net mensen). Bomen helpen ons onze kooldioxide- en milieuzonden te verlichten (alhoewel), maar we blijven zulke grote hoeveelheden CO2 en smeerboel de lucht in slingeren dat de milieuhulp van natuurlijke bomen maar een druppel op een gloeiende plaat is. In Mexico, een land berucht om zijn extreme luchtvervuiling, proberen ze algenbomen uit. Die zuiveren de lucht van ongure stofjes en fijnstof en nemen grote hoeveelheden kooldioxide op. Een algenboom zou goed zijn voor 368 echte bomen.
De algenboom, handelsnaam BioUrban, is een metalen constructie van zo’n 4 m hoog. Daarin zijn bakken met algen aangebracht. Die algen zetten, net als bomen, zonlicht, CO2 en water om in organische stoffen. Volgens de maker, het in 2016 opgerichte Mexicaanse bedrijfje Biomitech, is zo’n algenboom goed voor 368 echte bomen (in termen van zuurstofproductie en ook van kooldioxideopname, neem ik aan).
Zo’n algenboom zou de omringende lucht (en dus ook vervuiling) opnemen. Volgens Biomitech-oprichter Jaime Ferrer vormen de algenbomen een aanvulling op de natuur. Ze kunnen in sterk verstedelijkte gebieden geplaatst worden, waar gewone bomen het moeilijk zouden hebben en er anderszins geen ruimte is voor het echte werk.

De eerste algenboom staat in Puebla in de buurt van de plaatselijke universiteit. De kunstboom is niet goedkoop: bijna 45 000 euro. De volgende ‘boom’ zal in Monterrey geplaatst worden, een agglomeratie van zo’n 20 miljoen mensen.

Luchtvervuiling

Ferrer: “Dit systeem zal geen einde aan de luchtvervuiling maken in Mexico. Het dient als hulpmiddel om in dichtbevolkte gebieden de vervuiling te verminderen. Mexico-stad heeft vaak last van gigantische vervuilingspieken mede door de ligging in een soort bergkom waardoor de vervuiling zich lastig verspreidt. Er zijn al twee algenbomen in Turkije neergezet, een in Colombia en een in Panama. Dan hebben we het dus over, straks, zes algenbomen. Zes maal driehonderdachtenzestig dat maakt 2208 gewone bomen (als het klopt wat het bedrijf beweert). In 2015 had het Duitse bedrijf Green City Solutions al iets soortgelijks ontwikkeld: een mosmuur.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.