Vroeger waren we echt beter

Hardlopende kinderenJe kent dat gezeik wel van die oudjes: vroeger was alles beter. Laat dat nou nog kloppen ook, tenminste als het gaat om fysiek. Kinderen kunnen volgens de Amerikaanse hartstichting  fysiek niet wat hun ouders op dezelfde leeftijd konden. Dat geldt voor de hele wereld. Gemiddeld doen kinderen anderhalve minuut langer over de mijl (ja, ja, die Amerikanen leven nog in de middeleeuwen) dan hun ouders op dezelfde leeftijd. Elke volgende generatie is trager en dikker dan de vorige. Ook hun hartconditie is slechter.

Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft 80% van de kinderen te weinig beweging. Gezondheidsdeskundigen bevelen aan dat kinderen tenminste een uur paar dag eens flink te keer gaan. “Veel scholen”, zegt Stephen Daniels, kinderarts en woordvoerder van de stichting, “hebben zelfs geen gymlessen meer.”
Het onderzoek van de stichting werd uitgevoerd door de Australische fysioloog Grant Tomkinson. Hij en zijn medewerkers analyseerden 50 onderzoeken over fitheid, waarbij in het totaal 25 miljoen kinderen tussen de 9 en 17 jaar, waarvan 20 miljoen uit Azië, waren betrokken uit 28 landen in een periode van 1964 tot 2010. Gemeten werd welke afstand kinderen konden afleggen in vijf tot vijftien minuten en hoe snel ze een bepaalde afstand konden lopen. Hedendaagse kinderen, was de conclusie, zijn 15% minder fit dan hun ouders op dezelfde leeftijd. In Europa, Australië en Nieuw-Zeeland en de laatste jaren ook in VS lijkt die daling gestopt te zijn, maar in China gaat de fitheid nog steeds achteruit. In Japan is er, vreemd genoeg, nooit echt sprake geweest van een achteruitgang. In China worden de kinderen steeds langzamer en vetter. Dat zou dan aan de Chinese obsessie met opleidingen liggen en aan elektronisch speelgerief. Hoe zit dat dan met Japan? Als er een land spelletjes- en dinkskesgek is, dan is het Japan wel. En dat van die Amerikanen geloof ik ook niet of zou daar de bovengrens van vetzucht bereikt zijn?Bron: The Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.