Praten via moleculen of, nou ja …

Weisi Guo

Weisi Guo

Er zijn plekken waar communicatie via elektromagnetische golven niet goed mogelijk is. Gebruik dan chemische signalen, een soort rooksignalen, maar dan met chemische stoffen. Onderzoekers van de Engelse universitieit van Warwick en van de York-universiteit in Canada vonden het nodig om een nieuw systeem op te zetten, waarbij moleculen worden gebruikt voor de communicatie. Nou ja nieuw, echt nieuw is het niet. Dat zou ook handig zijn te gebruiken voor communicatie in ons lichaam. Huhh?
In de planten- en dierenwereld is communiceren via moleculen (geurstoffen, bijvoorbeeld) heel normaal. De Engelse onderzoekers hebben samen met onderzoekers van de York-universiteit in Canada een moleculair systeem ontwikkeld waarmee binaire signalen (ja/nee oftewel 1/0) zijn over te brengen. Ze hebben vervolgens hun ideeën in alcoholmoleculen, of eigenlijk moet je zeggen alcoholwolkjes, ‘geprogrammeerd’ om te laten zien dat het werkt. Ze begonnen met ‘O Canada’ en transporteerden de boodschap over een paar meter open ruimte. Dat deden ze met apparatuur die te koop is voor € 70 (waarschijnlijk een dure spuitbus met een alcoholsensor). Alcohol is 1 geen alcohol is 0.

Ik krijg het plaatje niet helemaal rond. Hoe moet ik me dat voorstellen in een lichaam? Of als het waait? De wetenschappers schijnen er geen problemen mee te hebben. “Bedenk eens dat je een bericht verstuurd via parfum. Dat lijkt een spionnenroman, maar het is in werkelijkheid een ongelofelijk simpele manier om te communiceren”, zegt Weisi Guo. “In de echte mensenwereld zal onze methode elektromagnetische golven niet vervangen om vele gegevens te versturen, maar er zijn wat gebieden waar die niet goed werken. Bijvoorbeeld in tunnels, pijpleidingen of ondergrondse constructies. Daar kunnen chemische signalen een handzamer manier zijn om, bijvoorbeeld, sensorgegevens door te geven.”  Ik begrijp er, eerlijk gezegd, steeds minder van. Zijn die gasten gek geworden? De onderzoekers gaan een bedrijf opzetten om hun ideeën te gelde te maken. Ik kan niet wachten.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.