Steeds vaker ‘moorddadige’ hittegolven te verwachten

Hittegolf en de oudere mens

Er zullen vooral slachtoffers vallen onder de kwetsbare groepen zoals ouderen

Onderzoekers van de universiteit van Hawaii stellen dat we steeds vaker hittegolven kunnen verwachten waarbij doden zullen vallen, zelfs al lukt het de mensheid de aardopwarming onder de 2°C te houden. Nu wordt al eenderde van de wereldbevolking blootgesteld aan dergelijk ‘moorddadige’ hittegolven.

De hittegolven zullen volgens de onderzoekers steeds vaker voorkomen, vooral in de tropen. “We hebben al kunnen constateren dat de dodelijke hittegolven op wereldschaal steeds vaker voorkomen”, zegt onderzoeker Camilo Mora van de universiteit van Hawaii. “Zelfs als we de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs halen, zal ongeveer de helft van de wereldbevolking voor 2100 blootgesteld worden aan dodelijke hittegolven.”
Nu heeft rond 30% van de wereldbevolking te maken met moorddadige hittegolveen. Als de uitstoot van de broeikasgassen niet wordt beteugeld en blijft stijgen zoals nu, krijgt driekwart van de mensheid minstens een keer per jaar met zo’n slachting te maken, voorspellen de onderzoekers.

De tropen

Vooral de tropische gebieden zullen getroffen worden, mede ook door de hoge vochtigheidsgraad, waardoor mensen moeilijker in staat zijn de hitte te verduren. Mora: “Als het erg warm en erg vochtig is kan je de warmte niet meer kwijt door transpiratie.”

Als de gemiddelde temperatuur in de tropen met zo’n 3,7°C toeneemt, zoals verwacht wordt bij de huidige stijging van de broeikasgasuitstoot, dan zal in de tropische zones hittegolven meer dan 300 dagen per jaar voorkomen. Bij een stijging van 2°C, die nu al onhaalbaar lijkt, dan is dat effect kleiner, maar ook dan zullen steden als Jakarta, Lagos (Nig), Caracas (Ven) of Manilla (Fil) de helft van het jaar te maken krijgen met een hittegolf.
In Washington DC zal het gaan om 15 tot 85 dagen, afhankelijk of de temperatuurstijging 2°C of 3,7°C wordt. De auteurs durven zich niet te wagen aan een voorspelling van het aantal doden dat die moorddadige hittegolven met zich mee zullen brengen.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.