Zonnewarmte in Scandinavië goed voor 80% warmtebehoefte

Zonnecollectoren op een dak van een huis in Helsinki

Zonnecollectoren op een dak van een huis in Helsinki

Volgens onderzoekers van de universiteit van Aalto (Fin) kan tot 80% van de warmtebehoefte van Finse huishoudens direct worden geput uit zonnewarmte. “In principe is dat resultaat ook geldig voor Zweden, Noorwegen en andere plaatsen op dezelfde breedtegraad. Natuurlijk hebben plaatselijke omstandigheden invloed”, zegt onderzoeker Hassam ur Rehman.
De onderzoekers berekenden de hoeveelheid zonnewarmte die kan worden verzameld om huishoudens in de winterse periode te verwarmen. Het gaat dan om de hoeveelheid die kan worden vergaard in die periode (weinig, waarschijnlijk) en de hoeveelheid warmte die kan worden opgeslagen. Ze bekeken boven- en ondergrondse opslagtanks.
De uitkomsten van de berekeningen hingen af van de methode waarop de warmtepompen en de warmteopslagsystemen samen worden gebruikt. Ruimteverwarming is een van de belangrijkste broeikasgasbronnen in Europa. In de hele EU gaat het om 40% van het energieverbruik, hoe noordelijker hoe hoger dat aandeel zal zijn.

“In Finland is meer dan 80% van het energieverbruik in huishoudens voor de verwarming van de gebouwen en water en dat neemt toe. Zonne-energie biedt een verstandige oplossing”, zegt hoogleraar Kai Sirén van de universiteit van Aalto.

Prijsdaling

De daling van de prijs van de zonnewarmtesystemen heeft zonnewarmte al aantrekkelijk gemaakt als betaalbaar alternatief, ook in Scandinivië. Sirén gelooft dat het belangrijk is door te gaan met onderzoek om de resultaten te meten. “We praten nu over een rekenresultaat met zijn onzekerheden, ook al zijn de cijfers en simulaties waarmee je rekent boven elke twijfel verheven.”

Bron: EurekAlert

2 gedachten over “Zonnewarmte in Scandinavië goed voor 80% warmtebehoefte

  1. Interessant stuk, ik ben benieuwd wat de investering ongeveer zal zijn voor een woning met dit systeem. 80% Van de warmtebehoefte duurzaam opwekken komt overeen met het Solarizesysteem. Goede ontwikkeling!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.