Bijna eenderde tropische fauna Afrika dreigt te verdwijnen

Botonanicus Thomas Couvreur

Thomas Couvreur

31,7 % van de tropische vaatplanten in Afrika zouden met uitsterven bedreigd worden, zo melden onderzoekers van, onder meer, het IRD in Frankrijk. De onderzoekers gebruikten daarbij voor het eerst een nieuw evaluatiesysteem van de internationale vereniging voor natuurbehoud (IUCN) op werelddeelschaal.
Mede door de aardopwarming en andere menselijke activiteiten ligt de biodiversiteit onder zware druk. De IUCN probeert de situatie in de wereld dienaangaande in kaart te brengen met een genormaliseerde methode.
Momenteel is die inventarisatie voor gewervelde dieren vrijwel afgerond, maar dat geldt niet voor planten, hoewel die van groot belang zijn voor de ecosystemen. Vooral in de tropen is het plantenrijk zeer rijk, maar slecht gedocumenteerd.

De onderzoekers gebruikten voor hun evaluatie de gegevens uit de Rainbio-databank, met informatie over zo’n twintigduizend tropische vaatplanten. Ze deelden de planten in zes gevarenklassen in en kwamen tot de conclusie dat bijna eenderde daarvan gevaar loopt te verdwijnen. Nog eens eenderde (33,2%) duidden ze aan met ‘mogelijk zeldzaam’. Dat is het voorportaal voor de zwaarst bedreigde categorie.

Bedreigde gebieden

De onderzoekers bekeken ook welke gebieden in Afrika het in dit opzicht het zwaarste te verduren hebben. Dat waren Ethiopië, het midden van Tanzania, het zuiden van Congo en de tropische wouden in West-Afrika.
“Dit soort onderzoeken moeten de essentiële informatie verschaffen om de biodiversiteit te verbeteren en de economie in Afrika te verduurzamen”, zegt botanicus Thomas Couvreur van het IRD. “Dit onderzoek komt niet in plaats van die van de IUCN maar zijn aanvullend op de evaluaties van det IUCN.”

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.