‘Geheugeneiwit’ zou ook helpen angsten te overwinnen

DNMT3A2

Het ‘geheugeneiwit’ DNMT3A2 heeft invloed op de activiteit van genen (afb: KrauthammerLab/Yale)

Als het niveau van een eiwit aangeduid met de code DNMT3A2 wordt verhoogd dan verbeteren bepaalde hersenfuncties duidelijk, zo vonden onderzoekers van de universiteit van Heidelberg (D). Bij muizen (natuurlijk) werd het geheugen duidelijk beter. Tja, en dan hebben de onderzoekers verwachtingen met deze ontdekking mensen van angsten of traumatische herinneringen met dat ‘geheugeneiwit’ af te helpen, melden ze uit Heidelberg.

In een eerdere studie hadden onderzoekers Hilmar Bading c.s. al aangetoond dat het bewuste eiwit nog maar weinig voorkomt in hersens van oudere muizen (die zijn dan een jaar of drie). Als die dat eiwit via virussen werd toegediend aan die oudjes, dan verbeterde hun geheugen. Bading: “We hebben nu vastgesteld dat een verhoging van het DNMT3A2-niveau bij jonge muizen ook hun cognitieve vaardigheden verhoogt.” Zo bleek uit geheugentests, bijvoorbeeld de aloude Pavlov-conditionering, muizen met meer DNMT3A2 het er duidelijk beter van afbrachten.
DNMT3A2 is wat heet een epigenetisch regeleiwit, dat in DNA de activiteit van de genen stuurt. De activering van genen, en dus van de productie van bijbehorende eiwitten, spelen niet alleen bij het ontstaan van herinneringen een rol maar ook bij het wissen ervan. De onderzoekers deden ook ‘wisproeven’, waarbij ze de confrontatietherapie nabootsten, die bij behadeling van mensen met angsten en posttraumatische stoornissen wordt toegepast. Bading: “Bij muizen met een verhoogd DNMT3A2-niveau in de hersens, is de verbinding tussen een bepaalde plaats en een pijnlijke stimulus duidelijk effectiever te verbreken dan bij muizen met een lager niveau.”
De onderzoekers denken dat hun ontdekkingen zouden kunnen leiden tot middelen om het geheugen te verbeteren, maar ook voor de behandeling van angsten, in combinatie met de confrontatietherapie. Grappig is dat er onlangs in Nederland de ontdekking is gedaan dat een middel tegen hoge bloeddruk in combinatie met die confrontatietherapie angstpatiënten razendsnel van hun spinnenvrees af hielp.

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.