Senaat VS: Klimaatverandering niet door mensen

Klimaatrapport in beeld: global weirdingDe klimaatverandering en aardopwarming is wel degelijk een feit, erkent de Amerikaanse Senaat (met een tegenstemmer), maar die hebben volgens de meerderheid van het vertegenwoordigende lichaam geen menselijke oorsprong.

De Democraten in de Senaat maakten gebruik van een debat over Keystone XL, een omstreden project van oliepijpleidingen, om voor eens en voor altijd de discussie over de klimaatverandering te beslechten. Ze dienden twee niet-bindende resoluties in in de door Republikeinen gedomineerde) Senaat. De eerste resolutie, over de stelling dat “klimaatverandering reëel is”, haalde het met 98 stemmen tegen 1. Maar de tweede Democratische motie, ingediend door de Hawaiaanse Senator Brian Schatz, ging een stuk verder en verweet de opwarming aan menselijke activiteiten. Deze keer stemden 49 van 54 Republikeinen tegen, genoeg om de resolutie te doen mislukken.
De meerderheid van de Republikeinen gaat kennelijk voorbij aan het overdadige, wetenschappelijke bewijs dat menselijke activiteiten klimaatopwarming veroorzaakt hebben. “Wat een arrogantie om te zeggen dat de mens in staat is om het klimaat te veranderen”, zei de voorzitter van de milieucommissie, Jim Inhofe, die het voortouw nam in het verzet. “Het klimaat is gedurende de hele geschiedenis voortdurend veranderd. Kijk naar de archeologische bevindingen (…) De Bijbel praat erover.” Ondanks het verlies verliet Democraat Brian Schatz het parlement met een goed gevoel. “We zien een groep verkozenen ontstaan, binnen de twee partijen, die denken dat de klimaatverandering reëel is, veroorzaakt door de mens, en dat er oplossingen bestaan.”

Bron: De Morgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.