Domme blondjes bestaan niet (zegt onderzoeker)

Marilyn Monroe

Geen dom blondje?

Wetenschap moet de lading dekken voor een hoop flauwekul. Nu schijnt ene meneer Jay Zagorsky van de universiteit van Ohio te hebben uitgezocht of blondjes echt stommer zijn dan vrouwen met een andere haarkleur. Geloof het of niet. Het klopt niet, roept vrolijke Jay op basis van gegevens van een langlopend onderzoek bij bijna 11 000 blanke, Amerikaanse vrouwen. De sul is ook hun iq nagegaan en het bleek dat die van blondjes hoger lag dan van vrouwen met een andere haarkleur, waarbij hij zelfs in cijfers achter de komma rekent (vrij dwaas bij zo’n vaag meetinstrument als de iq-test).

Grappen genoeg over domme blondjes, maar naar mijn idee ging dat altijd over vrouwen die hun haar blondeerden, zoals Marilyn Monroe. Daar heeft onze wetenschapper niet naar gekeken, alleen naar natuurlijke blondjes en dan nog op basis van de eigen waarneming van de proefpersonen. Zagorsky wil nog een een vleugje maatschappelijke relevantie aan zijn onderzoek meegeven. “Stereotypen spelen vaak een rol bij het aannemen van mensen, bij promoties en dergelijke. Deze studie levert overtuigend bewijs dat blondjes niet moeten worden gediscrimineerd op basis van hun intelligentie. Ik kan niet met zekerheid zeggen dat ze slimmer zijn, maar ze zijn zeker niet dommer.” We praten dan over iq-gemiddeldes van 100 tot 103.

De gegevens die de heldere geleerde gebruikte kwamen van een langlopend onderzoek, waarbij jongeren van 14 tot 20 voor het eerst werden ondervraagd in 1979 (NLSY79). In 1985 werd gevraagd naar de kleur van hun haar. De haarkleur die is ingevuld is dus de kleur die werd opgegeven. Hij probeert zelf nog een verklaring te verzinnen. Volgens sommigen wordt de iq positief beïnvloed door lezen en de blondjes lezen/lazen gemiddeld wat meer.
Zo’n vijfde deel van de (blanke) vrouwen gaf aan blond te zijn, bij de mannen iets meer dan 17%. Je hebt natuurlijk ook de mannelijke equivalent van domme blondjes. Wat voor een kleur haar zou Zagorsky hebben?

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.