Overgewicht heeft effect op het epigenoom

Dikke mannenOvergewicht zou effect hebben op het epigenoom, zo zou zijn gebleken uit een onderzoek onder aanvoering van het Duitse Helmholtzcentrum in München. Het epigenoom is het patroon van actieve en niet actieve genen op het DNA. De onderzoekers zouden op minstens tweehonderd plaatsen op het genoom een veranderde genactiviteit hebben waargenomen bij mensen met overgewicht.
De extra pondjes komen niet alleen op de heupen terecht, maar hebben ook effect op de genactiviteit. De genen op een DNA-molecuul veranderen niet zo veel tijdens iemands leven, maar de genactiviteit wordt wel degelijk beïnvloed door de omgeving. Tot nu toe was nog niet onderzocht welke invloed overgewicht op het epigenoom heeft. “Dat is niet onbelangrijk, aangezien geschat wordt dat anderhalfmiljard mensen in de wereld te zwaar zijn”, zegt onderzoekster Simone Wahl van het Helmholtzcentrum. “Dat is ook belangrijk omdat overgewicht kan leiden tot ziektes als diabetes en aandoeningen aan hart en stofwisseling.”

De onderzoekers gingen na of er een samenhang bestond tussen overgewicht en epigenetische veranderingen. Dat deden ze aan de hand van bloedmonsters van meer dan 10 000 Europese mannen en vrouwen. Een belangrijk deel daarvan waren inwoners van Londen van Indiase afkomst, die een hoger risico voor zwaarlijvigheid en stofwisselingsziektes zouden hebben.
In een eerste doorgang met ruim 5000 monsters zagen de onderzoekers dat de genactiviteit op 207 plaatsen veranderde afhankelijk van de gewichtsindex. In de tweede gang van een kleine 5000 monsters kwamen de onderzoekers op 187 epigenetische veranderingen. Uit een nadere analyse bleek dat de veranderingen een gevolg van het overgewicht zijn en niet de oorzaak.

Vetstofwisseling

“De veranderingen vonden vooral plaats bij genen die betrokken zijn bij de vetstofwisseling en bij het molecuultransport, maar ook bij ontstekingsgenen (?; as)”, zegt onderzoeker Harald Grallert. Ook konden de onderzoekers aan de veranderingen aflezen of de bijbehorende personen een vergrote kans hadden om suikerziekte type 2, ‘ouderdomssuiker’, te ontwikkelen.

Eerder dit jaar maakten Helmholtzonderzoekers aannemelijk dat zwaarlijvigheid en suikerziekte door overvoeding kan worden doorgegeven aan het nageslacht.

Bron: Alpha Gaileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.