Geheugen mannen verslechtert eerder dan bij vrouwen

Geheugenverlies

Geheugen van vrouwen gaat trager achteruit dan bij mannen

Bij het ouder worden verslechtert het geheugen Mannen lijken daar eerder last van te hebben dan vrouwen, zo concluderen onderzoekers van de Amerikaanse Mayo-kliniek. De oestrogenen, geslachtshormonen van de vrouw, zouden de verslechtering vertragen.

Geheugenverlies is een vervelend, maar normaal verouderingsverschijnsel, dat niet meteen betekent dat de desbetreffende ook dementeert. Onderzoekers van de Mayo-kliniek onderzochten het effect van leeftijd, geslacht en van de genvariant APOE ε4 op het geheugen, de hersenstructuur en de β-amyloïde-vorming bij bijna 1300 proefpersonen tussen de 30 en 95 met normaal werkende hersens, waarvan slechts 37 jonger dan 50. De aandacht ging vooral uit naar de hippocampus, het hersendeel waar het geheugen huist. De omvang daarvan neemt geleidelijk aan af van je 30ste tot je 65ste, maar daarna gaat het sneller. Het bleek dat het geheugenverlies bij mannen groter was dan bij vrouwen, vooral na 40 jaar. Ook de omvang van het zeepaardje (hippocampus) bleek bij mannen meer gekrompen dan bij vrouwen, vooral na hun zestigste. De onderzoekers denken dat de oestrogenen vrouwen beschermen tegen de snelle aftakeling van dit hersendeel.
Met behulp van positronemissietomografie (PET) bestudeerden de onderzoekers ook de eventuele ophoping van beta-amyloïde. Voordat mensen 70 zijn is de hoeveelheid daarvan laag in de hersens, maar neemt daarna toe. Het volume van de hippocampus en het geheugen verschilden niet tussen mensen met en zonder een het genvariant APOE ε4, dat wijst op een verhoogd risico voor Alzheimer, maar na hun 70ste is de eiwitophoping bij de genvariantdragers aanzienlijk groter dan bij de niet-dragers. De verslechtering van het geheugen en het krimpen van de hippocampus gebeurt veel eerder dan het ophopen van de eiwitplaques. Dat doet veronderstellen dat die plaques niet verantwoordelijk zijn voor het geheugenverlies en het krimpen van de hippocampus. De vraag of die plaques nu oorzaak of gevolg van de ziekte van Alzheimer zijn is al vele jaren een heet hangijzer bij dementie-onderzoekers

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.