Klimaatverandering bijna zeker uit menselijke koker

Rajendra Pachauri, hoofd IPCC.

Rajendra Pachauri, hoofd IPCC.

Volgens Rajendra Pachauri, hoofd van het klimaatforum van de Verenigde Naties IPCC, wordt het steeds zekerder dat de door de mens veroorzaakte broeikasgassen de aarde opwarmen. Eind deze week zal het nieuwe rapport, of eigenlijk is het een reeks, in Stockholm openbaar worden gemaakt. Nu wordt daar nog achter gesloten deuren tussen wetenschappers en politici over gebakkeleid.
De rapporten van het internationale forum van wetenschappers IPCC worden steeds zeer kritisch bejegend, niet in de laatste plaats door de zogeheten klimaatsceptici. De fouten en foutjes uit het vorige rapport van 2007 werden breed uitgemeten. Nee, het klopt niet dat in 2035 alle gletsjers op de wereld zijn verdwenen, zoals in dat rapport stond. Dat zou eerder 2300 moeten zijn. Voer voor de sceptici natuurlijk, net als het Climategate gedoopte incident in 2009, waarbij e-berichten van klimaatonderzoekers uit, vooral, Engeland op straat kwamen te liggen. Daar kwam een geur van grootscheeps gesjoemel van af. Inmiddels zijn die stormen en stormpjes weer gaan liggen en het wachten is op de volgende. Pachauri gelooft niet in de vertraging van de temperatuurstijging, zo vertelde hij de BBC. “Ik wil er op wijzen dat het eerste decennium van deze eeuw de warmste is in de bijgehouden weerhistorie, zoals de meteorologische wereldorganisatie WMO  duidelijk heeft gemaakt.” De opwarming is niet zo snel gegaan als de modellen, die nog steeds tamelijk krakkemikkig zijn, hadden voorspeld en dat wordt door sommige politici aangegrepen om de boel te traineren: zoek dat eerst maar eens uit.

Volgens het conceptrapport zou een verdubbeling van de kooldioxide-uitstoot ten opzichte van de pre-industriële tijd een opwarming van 1,5 tot 4,5 graden Celsius. Geen gering verschil. De grens wordt gewoonlijk bij 2°C gelegd. Daarboven zou de opwarming een te groot negatief effect hebben op het leven op deze planeet, maar er wordt voortdurend gesleuteld aan de modellen. Het lijkt volgens die nieuwe berekeningen allemaal minder erg te worden en dus…? Ach, zo’n haast heeft dat toch niet, is dan een zeer voordehandliggende reactie. Aan de wetenschappers de politici en het gemene volk uit te leggen waarom het met de nieuwe modellen minder erg lijkt dan in het verleden. Daartegenover staat het voorzorgsprincipe: ook al weet je niet precies wat de veranderingen zijn, je kunt ze maar beter voor zijn. En ja, 100% zekerheid zal een wetenschapper nooit geven en dat is nu juist wat politici vragen. Die hebben grote moeite met onzekerheden (behalve dan de politieke peilingen).

Volgens de IPCC-chef is er veel steun voor het werk van het forum: 3000 wetenschappers doen vrijwillig mee als auteur. Het levert ze geen cent op. Pachauri: “We zaten mis met die gletsjers en hebben onze verontschuldigingen aangeboden. Normaal geven we altijd een bandbreedte op bij dit soort dingen en dit is er op een of andere manier doorheen geslipt, maar het stond niet in het technische rapport en ook niet in de samenvatting voor beleidsmakers. Deze keer zijn we extra voorzichtig.” Pachauri hoopt dat het rapport iedereen ervan overtuigt dat het echt het menselijk handelen de schuldige is van de opwarming. De vraag is of dat ook betekent dat er wereldwijd ook echt iets aan het terugdringen van broeikasgassen zal worden gedaan. Kijkend naar het recente verleden valt dat te betwijfelen.

Pachauri

De temperatuurontwikkeling over de laatste 11 300 jaar (bron: Harvard-universiteit)

De  Volkskrant vindt dat dat IPCC zichzelf maar moet opheffen. Volgens de door de krant aangehaalde klimaatdeskundigen zal het rapport niet veel meer nieuws bevatten dan dat van zes jaar geleden.  De Nederlandse afvaardiging bij het forum schreef onlangs al in een advies dat het tempo versnelt waarin de wereld verandert en dat het forum zich daaraan zou moeten aanpassen om nog enigszins relevant te blijven. De rapportage zou digitaler en interactiever moeten zijn en meer moeten ingaan op vragen uit de samenleving, vindt de delegatie. Ook zou in plaats van aan politieke voorzitter (Pachauri) een beleidsneutrale bestuurder het forum moeten leiden. Ondertussen probeert VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon de politieke wereld warm te maken voor het klimaatdebat. Hij wil alle wereldleiders uitnodigen voor de klimaattop volgend jaar, maar hoe hoog staat het klimaat op de agenda van die werelleiders?

Bronnen: BBC, Volkskrant

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.