Aardopwarming wordt dure aangelegenheid

AardopwarmingEr zijn weinig mensen die nog twijfelen aan de aardopwarming, maar allerlei zonnige figuren zien daar vooral voordelen in: geen winters meer, grotere oogsten en nog zo wat dingen. Daar valt natuurlijk een hoop op af te dingen en daar komt nog eens bij dat aardopwarming slecht is voor de economie, zeggen Amerikaanse onderzoekers. Zeker voor arme, vaak al warme, landen, maar ook voor de rijke zoals de VS.

Volgens de onderzoekers zal klimaatverandering op elk niveau zijn invloed doen gelden al was het maar dat mensen bij warm weer meer problemen hebben met werken dan in koelere omstandigheden. Rijzende zeeën en sterkere stormen doen een aanslag op de infrastructuur. Wereldwijd gezien zullen de oogsten lijden, maar gelukkig is dat allemaal nog ver van ons bed.
Dat klopt niet. Het klimaat verandert met of zonder de mens. Het blijkt door de jaren heen dat de gemiddelde temperatuur invloed heeft op de economie. De onderzoekers vergeleken de jaartemperatuur met met het bruto binnenlands product van landen en vonden dat dat bbp de laatste 50 jaar voor een belangrijk deel wordt bepaald door de de temperatuur.
Dat verband is niet een op een. Er is een soort kantelpunt. Die ligt rond de 13°C. Als de jaartemperatuur daarboven of daaronder ligt dan daalt het bbp, eerst langzaam maar dan snel. “De grafiek ziet er een beetje uit als een omgekeerde U”, zegt econoom Edward Miguel van de Universiteit van Californië in Berkeley. Tussen 0 en 25 graden blijft het bbp redelijk stabiel, maar duikelt snel boven en onder deze grenzen. “Bij lagere temperaturen zoals in Noord-Europa zullen de landen een beetje sneller groeien als het warmer wordt”, zegt Marshall Burke van de Stanforduniversiteit. Wat dat betreft zijn de vooruitzichten voor veel ontwikkelingslanden, waar het vaak al warm is, vrij belazerd. De onderzoekers keken ook naar de welvaart in landen. De temperatuur is maar een van de dingen die het bbp beïnvloeden. Burke: “De cultuur doet er toe, de organisatie in een land, de politiek, maar, historisch gezien, is de temperatuur belangrijk.”
Niet alle rijke landen gaan rijker worden. Op basis van de historische gegevens probeerden de onderzoekers een voorspelling te doen aan de hand van verschillende klimaatmodellen. China en de VS doen het dan slecht in een zo-doorgaan-scenario. “Het aantal bijzonder hete dagen in de VS zal stijgen en het bbp lijdt daar onder”, zegt Miguel. “De productie zal in 2100 met 23% dalen als het klimaat verandert volgens de huidige modellen. Dat gebeurt zowel in rijke als in arme landen.”
Er zijn mensen die denken dat rijke landen zich technologisch kunnen wapenen tegen aardopwarming, onder meer met binnenklimaatsystemen en warmteresistente gewassen, maar de onderzoekers denken dat dat het tij niet kan keren. De cijfers spreken dat tegen. Innovatie heeft tussen de jaren 60 en nu de innige relatie tussen bbp en de temperatuur nooit ‘verstoord’. Dat is een ‘mooie’ boodschap om mee naar Parijs te nemen, waar eind dit jaar de klimaatconferentie van de VN wordt gehouden.

Bron: Wired</em>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.