Cocktail maakt wormpjes bijna twee keer zo oud

verouderingEr wordt, begrijp ik, overal in de wereld onderzoek gedaan naar veroudering en hoe die ‘ziekte’ kan worden teruggedrongen. Ik heb het hier even niet om de gevolgen van wat er gebeurt als we allemaal 200 jaar worden, maar over een succesje (?) van Yale-onderzoekers op dit terrein. Die slaagden er in om wormpjes (Caenorhabditis elegans) met een cocktail van drie stoffen bijna twee zo oud te laten worden als wormpjes die dat ‘levenselixer’ niet hadden genoten. Zoiets zou nog nooit eerder zijn bereikt bij volwassen dieren (diertjes).
De cocktail verlengde niet alleen de levensduur van de wormpjes, maar vertraagde ook het verouderingsproces, zo constateerden de onderzoekers rond Jan Gruber. “Veel landen kampen met veroudering”, zegt de Duitser. “Als we een manier kunnen vinden om de gezonde levensduur te verlengen, dan zou dat de problemen kunnen verminderen die samenhangen met vergrijzing, terwijl dat niet alleen economische en medische voordelen oplevert, maar ook een beter kwaliteit van leven geeft.”
Grub en zijn medeonderzoekers wilden weten wat het aanpakken van verschillende signaalroutes in levende organismen zou opleveren die te maken hebben met levensduur. Zo wordt rapacymine (sirolimus) gebruikt om afstoting van getransplanteerde organen te voorkomen, maar uit eerder onderzoek was gebleken dat de stof ook de levens van diverse organismen verlengt zoals het C. elegans-wormpje, fruitvliegjes en muizen.
De onderzoekers probeerden combinaties van twee of drie stoffen uit die invloed hebben op verschillende verouderingsroutes van het wormpje. Twee stoffenparen scoorden daarbij beter dan alle stoffen afzonderlijk en in combinatie met een derde stof verdubbelde de levensduur van de wormpjes bijna. Zoiets was nog niet eerder bij volwassen dieren (diertjes) waargenomen.

Langer gezond

De toegediende stoffen hadden geen negatieve gezondheidseffecten. Ook constateerden de onderzoekers dat de wormpjes van welke leeftijd dan ook er qua gezondheid op vooruit gingen en dat ze een groter deel van hun leven gezond bleven dan de wormpjes die het levenselixer niet hadden ingenomen.
Dat laatste is natuurlijk niet onbelangrijk, want als levensverlenging betekent langer in behoeftige omstandigheden te moeten voortleven dan zegt niemand ja (en nu hebben we het over mensen). Dat zou kunnen betekenen dat dat ‘levenselixer’ ook ouderdomskwalen als Alzheimer, hart- en vaatziekten en kanker voor zich uit zou kunnen schuiven. Gruber: “Die ziektes kosten de maatschappij enorm veel geld. Langer gezond levert dan ook enorm veel geld op.” Volgens hem zou dat concreet betekenen dat de VS zo’n 6,5 biljoen euro zou kunnen besparen in de komende vijftig jaar als de verouderingssnelheid met 20% zou kunnen worden verminderd.
Fruitvliegjes die met een soortgelijke cocktail werden behandeld bleven ook langer in leven dan de onbehandelde. Dat die stoffen op twee evolutionair zo verschillende soorten vat heeft geeft de onderzoekers moed een dergelijk effect ook bij mensen te kunnen verwezenlijken.

Voor Gruber en de zijnen is dit onderzoek pas een eerste stap. Zij willen zich gaan bezighouden met drie terreinen. Allereerst gaan ze op zoek naar nog effectievere cocktails. Daarbij willen ze ook zien te achterhalen hoe de vertraging van de veroudering verloopt op moleculair niveau en welke mechanismen daarbij betrokken zijn. Het uiteindelijke doel is dergelijke behandelingen voor mensen veilig te kunnen toepassen.
Da’s prachtig allemaal, maar betekent dat dan dat we ons hele leven moeten gaan slikken. Gouden tijden voor de farmaindustrie…

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.