“Aardopwarming 15 jaar onderschat”

Aardopwarming volgens Cowtan e.a.

De schatting van de Briste onderzoekers Cowtan en Way (dikke lijn) (afb: univ. van York)

Volgens cijfers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie de Nasa, de organisatie voor oceanen en atmosfeer NOAA en het Britse weerkundige bureau Met Office is de opwarming van de aarde de laatste 15 jaar onderschat. Dat schrijven onderzoekers van de universiteit van York in het wetenschapsblad Quarterly Journal of the Royal Meteorological Society na een hernieuwde bestudering van de gegevens, waarbij zo ook satellietgegevens verdisconteerden. Zij komen uit op het dubbele: geen 0,05 maar 0,12 °C per decennium. De Noordpool zou een cruciale rol spelen in de aardopwarming.
De aardopwarming zou sedert 1997 zijn onderschat. Het berekenen van de aardtemperatuur op basis van die meetgegevens blijkt nog niet zo eenvoudig te zijn, vooral ook omdat er gegevens ontbreken. Zo zijn de cijfers van Met Office voor het overgrote deel (84%) afkomstig van stations op het vasteland. Van de Zuid- en Noordpool en delen vam Afrika beschikt Met Office niet over gegevens. Met Office berekent de temperatuur van de aarde, zonder rekening te houden met de ontbrekende gegevens. Dat is geen probleem als die even snel opwarmen als de omliggende gebieden waar wel cijfers van zijn, maar dat is niet het geval. De stijging van de luchttemperatuur op de Noordpool is de laatste decennia aanzienlijk gestegen. Als daar geen rekening mee wordt gehouden dat betekent dat de berekende temperatuur er flink naast zit.
De NASA hanteert een methode om dat gemis aan gegevens te compenseren door een goede taxatie te maken op basis van de dichtstbij gelegen meetstations. Recent hebben Kevin Cowtan en Robert Way van de universiteit van York een methode ontwikkeld om satellietwaarnemingen te gebruiken voor de ontbrekende gegevens. Uit hun berekeningen zou volgen dat de opwarming dubbel zo groot is als tot nu toe aangenomen.
Die veranderde cijfers betekenen weinig voor de verandering in een jaar, maar veranderen wel degelijk de ontwikkeling van de aardtemperatuur over 15 jaar. Volgens de Met Office steeg in de periode 1997-2012 de temperatuur met 0,05°C per decennium, maar volgens de Britse onderzoekers moet dat 0,12°C zijn.
Satellieten meten niet direct de temperatuur van het aardoppervlak, maar de temperaturen in de hoge troposfeer (16 tot 18 km hoogte). Zo kregen Cowtan en Way een temperatuurverschil. Op basis van verschillen bij meetstations is dan een goede schatting te maken van de temperaturen aan het aardoppervlak, waar de temperaturen niet gemeten worden.

Niet alleen de Polen, en dan vooral de Noordpool, zijn een terra incognita voor de temperatuurmeters, maar ook de oceanen. Als de gegevens van Met Office zouden worden gecorrigeerd met de gegevens van de NASA, dan bedraagt de aardopwarming 0,103°C per decennium, met een correctie gebaseerd op de satellietgegevens, dan komen de berekeningen uit op 0,119°C per tien jaar. De berekeningen van de Britten gooien de ideeën van een vertraging van de stijging niet omver, maar geven aan hoe voorzichtig we moeten zijn met voorspellingen op de korte termijn. Het VN-forum IPCC heeft een apart hoofdstuk aan die vertraging gewijd, maar als je de verandering op de schaal van een eeuw bekijkt, dan valt er niks geks op, aldus de onderzoekers.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.