En weer stoten we meer broeikasgassen uit

Fijn stof van dieselauto's verstoort leverfunctiesEn weer hebben wij met zijn allen meer broeikasgassen de atmosfeer in gestuurd. Eind vorig jaar lag het kooldioxidegehalte daar 405,5 delen per miljoen. Dat zou de laatste driemiljoen jaar in de wereld niet vertoond zijn. zo deelt de wereldmeteorologische organisatie (WMO) mee. Ook de uitstoot van het zware broeikasgas methaan is gestegen. De trend is allesbehalve dalend.
Inmiddels is de aarde sedert de pre-industriële periode met 1°C warmer geworden. In Parijs is in 2015 afgesproken om de stijging onder de 2°C te houden, liefst onder de 1,5°C. Van veel daadkracht de beloften in Parijs waar te maken is nog nauwelijks iets te bekennen. “De wetenschap erachter is helder”, zegt Petteri Taalas, secretaris-generaal van de WMO. “Zonder snelle ingrepen zal de klimaatverandering steeds desastreuzere en onomkeerbaardere gevolgen voor het leven op onze planeet hebben.”
De cijfers van WMO duiden op alarmfase rood. De eind vorig jaar gemeten 405,5 dpm is opnieuw een stijging ten opzichte van de vorige twee jaar en nieuw triest record. Taalas: “Zoiets heeft zich de afgelopen driemiljoen jaar niet voorgedaan. Destijds was het twee, drie graden warmer dan nu en de zeespiegel stond zo’n 20 m hoger.” Ten opzichte van de voorindustriële periode is het kooldioxidegehalte 146% hoger en een vertraging van de toename, laat staan een daling, is nog niet in zicht.

Vertraging

Wat dat voor het klimaat betekent moeten we nog afwachten. Dat reageert vertraagd op de stijging en dat betekent ook dat die ontwikkeling naijlt als we de zaken wel ‘op orde’ zouden hebben. “CO2 blijft honderden jaren in de atmosfeer en in de oceanen zelfs nog langer”, zegt plaatsvervangend secretaris-generaal Elena Manaenkova, “en we hebben geen toverstaf om dat daar uit te verwijderen. Daarom komt het nu op elk dpm broeikasgassen aan.”

De trend is ook bij andere belangrijke broeikasgassen (vooral stikstofdioxide en methaan) stijgend. Daarvoor zijn ook natuurlijke verschijnselen verantwoordelijk, maar een geschatte 60% wordt toch veroorzaakt door de mens. We praten dan over landbouw, industrie, verbranding van fossiele brandstoffen en biomassa. Het aandeel van methaan in de atmosfeer is inmiddels 1859 delen per miljard, 257% hoger dan in het voorindustriële tijdperk.
Stikstofdioxide (NO2) is zowel een broeikasgas als een vernietiger van de ozonlaag. De mens in voor 40% verantwoordelijk voor de uitstoot die vooral wordt veroorzaakt door het gemotoriseerde verkeer en de industrie. De concentratie in de atmosfeer bedroeg eind 2017 329,9 dpm, 122% boven het voorindustriële gehalte.
Trichloorfluormethaan is eveneens een broeikasgas en een ozonlaagvernietiger en bovendien verboden, maar in Azië wordt het gas nog steeds de atmosfeer in gespoten. Daardoor is de afname van de uitstoot van dat gas de laatste tien jaar met tweederde vertraagd, stelt de WMO.

40%

Alles bijeen is de broeikaswerking van de atmosfeer sedert 1990 (peildatum in het Kyotoprotocol) met 41% toegenomen. De WMO hoopt dat het rapport de deelnemers aan de klimaatbijeenkomst in Katowice komende maand zal aansporen tot resultaten te komen.

Bron: bdw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.