Veel kinderen leggen ouders techniek uit

Teresa Correa

Teresa Correa

Normaal is het zo dat de oudere generatie aan de jongere doorgeeft wat ze, weer van ouders en door ervaring, aan kennis hebben opgedaan. Dat lijkt nu te veranderen, althans op een deelgebied, die van de techniek. Volgens onderzoek van Teresa Correa van de Chileens Diego Portales-universiteit leert zo’n 30 tot 40% van de ouders hoe de dingen in elkaar steken op het gebied van computers en internet.
Om daar achter te komen ondervroeg Correa 14 ouder/kindparen en diepte uit onderzoek nog eens 242 paren op. Ze vond dat tot 40% van de ouders de jongeren hun ouders leerden hoe het in elkaar stak. Dan gaat het over computers, mobiel internet en sociale media. Volgens de kinderen gebeurde het nog vaker, wat volgens Correa zou betekenen dat de ouders het niet in de gaten hebben. Het kan natuurlijk ook zijn dat die jongeren zichzelf overschatten. Ouders leerden ook door gewoon zelf doen.
Dat kinderen de leraren waren kwam vaker voor bij moeders en ook in de lagere sociaal/economische klassen. Het lijkt op de situatie in immigrantenfamilies, waar kinderen ook vaak hun ouders wegwijs moeten maken in taal en maatschappij.
Eerdere studies lieten al zien dat jongere brusters vaak hun oudere familieleden helpen met computers en internet. Correa: “Vrouwen en arme mensen liggen technologisch meestal achter. Vaak hebben ze niet de mogelijkheid zich de nieuwe technieken eigen te maken, maar belangrijker is dat ze meestal niet de kennis, vaardigheden en positieve houding hebben. De resultaten voeden de gedachte dat de overheid in sociaal achtergebleven gebieden daar in het onderwijs en met bijscholingsprogramma’s meer aandacht aan zou moeten besteden om het gebruik van digitale media te stimuleren.”

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.