Apple keert zich tegen uniformering opladers

Lightingstekker

Het innovatieve Lightningstekkertje van Apple

Apple is een irritant bedrijf. Naar buiten toe draagt het bedrijf de Californische liefde voor vrijheid, duurzaamheid en democratie uit, maar ondertussen maakt het peperdure telefoons, zorgt het ervoor dat zijn producten steeds onrepareerbaarder worden en stopt het na een paar jaar met het ondersteunen van oudere versies voor hun ‘unieke’ besturingssysteem. Apple is gewoon een keihard kapitalistisch bedrijf dat geld wil verdienen en geen moer geeft om andere zaken. Nu weer het volgende akkefietje. De EU wil wat orde scheppen in al die rare stekkertjes die worden gebruikt voor elektrische en elektronische apparaten. Kan niet volgens dat prachtige bedrijf, want dat zou de innovatie versjteren, vindt Apple. Innovatie? Je zult bedoelen je kapitalistische verdienmodel.Apple gaat voor diversiteit. Dat is natuurlijk de grootst mogelijke flauwekul. De EU voor normalisering en bestrijding van overbodigheid. Erg daadkrachtig is de EU overigens niet in. Al in 2009 werd besloten wat aan die dradenwarboel te doen en al die overbodige opladers. Ik heb ooit een telefoonoplader gekocht met allerlei opzetstukjes, maar die was na een paar jaar al onbruikbaar.
De pogingen van de EU hebben overigens wel geleid tot een sterke vermindering van het aantal stekkertjes (en dus opladers, want de snoertjes zitten meestal nagelvast aan de oplader). Er zijn er nu nog maar twee, maar Apple, eigenwijs als het is, kwam in 2012 met een nieuw stekkertje: Lightning

E-afval

“We verzuipen in een oceaan van elektronisch afval”, zei de Poolse Europarlementariër Róza Thun und Hogenstein vorige week in het Europese parlement. Jaarlijks wordt er in de wereld zo’n 50 miljoen ton e-afval geproduceerd en die hoeveelheid stijgt alleen maar, mede aangewakkerd door bedrijven als Apple.  Voor elke EU-burger komt dat neer op 16,6 kg per jaar.

Jijbak

Apple maakt er een jijbak van. “Wetgeving zou een negatief effect hebben doordat dan honderden miljoenen apparaten van Europese gebruikers niet meer bruikbaar zouden zijn. Daardoor ontstaat een ongehoorde hoeveelheid elektronische afval”, liet het bedrijf uit Cupertino weten. Wat een gelul. Die oude opladers werken dan toch nog steeds of zie ik iets over het hoofd?

In het Applerapport worden de voordelen van de maatregel voor het milieu geschat op 13 miljoen euro, terwijl de schade aan de innovatie daarvan 1,5 miljard euro zou bedragen. Dat is ook een vorm van je rijk rekenen.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.