Zika-virus leidt niet alleen tot kleine hersens

Zika-virusHet zika-virus zou bij de ongeboren vrucht niet alleen zorgen voor te kleine hersens (microcefalie), maar ook voor andere afwijkingen in de hersenontwikkeling zoals de ontwikkeling van de hersenschors en ventrikelvergroting, zo vonden Braziliaanse onderzoekers.
Microcefalie, ondermaats ontwikkelde hersens, zou slechts een van de defecten zijn die worden veroorzaakt door het zika-virus. De wetenschappers onderzochten zwangere vrouwen, foetussen en pasgeborenen met behulp ct- en mri-scans en van ultrageluid.
De hersens van de ongeboren vruchten en baby’s vertoonden vervormingen aan de hersenschors en veranderingen op de plaats waar de grijze en witte stof met elkaar verbonden zijn en de al eerder genoemde afwijkingen. Bij de meeste baby’s was de schedel kleiner, maar er waren ook gevallen met een normale schedelomvang maar met uitzonderlijke ventrikelvergroting. Ook werden er afwijkingen aan de hersenbalk gevonden, een zenuwbaan die de communicatie tussen linker en rechterhersenhelft mogelijk maakt. Ook zouden sommige hersencellen zich niet op de juiste plaats in de hersens bevinden.

De groep gaat verder onderzoek doen aan de waargenomen vormveranderingen aan de hand van klinische en immunologische gegevens, naast informatie waar moeder (en kind) besmet zijn geraakt. “We gaan onderzoeken hoe de besmetting met het zikavirus niet alleen tijdens de zwangerschap effect heeft op de hersenontwikkeling, maar ook na de geboorte. Microcefalie is slechts de top van de ijsberg”, zegt onderzoekster Fernanda Tovar-Moll van het Braziliaanse D’Or-instituut.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.