Zonnecel met opbrengst van 44,7% gemaakt

Multizonnecellen

Rendementen van de verschillende typen zonnecellen. De recordcel behoort tot de multicellen (paarse lijn). (foto: Wikicommons)

Een Frans/Duitse onderzoeksgroep heeft een nieuw voorlopig record voor zonnecellen gevestigd van 44,7%. De rendabele zonnecel is gebouwd volgens een nieuwe techniek, waarbij de cel bestaat uit vier subcellen. Eerder dit jaar kondigden de deelnemende instituten en bedrijven (Fraunhofer ISE, Soitec, CEA-Leti en het Helmholtzinstituut) al een cel aan met een rendement van 43,6%. Op naar de 50%, is de gedachte van de betrokkenen.

De techniek die gebruikt wordt maakt gebruik van het concentreren van de zonnestraling en wordt aangeduid met CPV (de C staat voor concentrator en de PV voor PhotoVoltaisch). Zij heeft haar oorsprong in de ruimtevaart. Bij deze cellen zijn de subcellen, vervaardigd van zogeheten III-V-halfgeleidermaterialen,  op elkaar gestapeld. Elke subcel vangt een deel van het zonnespectrum op, waarmee dat relatief hoge rendement is te verklaren. Normale siliciumcellen komen niet veel verder dan 15 tot 20%. Belangrijk struikelblok was het verbinden van de subcellen, die uit verschillende materialen bestaan, tot een cel, maar dat probleem is opgelost door gebruik te maken van een proces dat wafer bonding wordt genoemd. Volgens Soitec-directeur André-Jacques Auberton-Hervé toont de behaalde verbetering van meer dan 1% in amper vier maanden aan dat deze techniek nog heel wat in zijn mars heeft. De nieuwe cellen worden geproduceerd door Soitec, voortgekomen uit Fraunhofer ISE. Op het ogenblik heeft het bedrijf CPV-zonnecentrales in 18 zonrijke landen als Italië, Zuid-Afrika en Californië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.