Klimaattop bij VN in New York wordt afknapper

Greta Thunberg

Greta Thunberg in april 2019 bij het Europees Parlement (afb: WikiMedia Commons)

Eind 2015 heerste er in Parijs na het bereikte klimaatakkoord gematigd optimisme, maar daar is bijna  vier jaar later weinig meer van over. In die tijd is er wel veel over de klimaatverandering gesproken maar werd er wereldwijd nauwelijks iets bewerkstelligd. De tot klimaatikoon uitgegroeide Zweedse scholiere Greta Thunberg was dan ook niet te spreken over de klimaattop bij de VN in New York waar tientallen regeringshoofden aanwezig waren. “Jullie hebben mijn jeugd gestolen met jullie lege woorden”, zei de 16-jarige.In een gepassioneerde en vaak boze toespraak tot de deelnemers aan de VN-top beschuldigde ze de wereldleiders ervan haar generatie ernstig te kort te doen door de koolstofdioxideuitstoot maar te laten groeien. “Dat is helemaal fout. Ik zou hier niet moeten zijn maar op school aan de andere kant van de oceaan. Jullie komen naar ons jonge mensen voor hoop. Hoe durven jullie?”
Voor VN-secretaris-generaal Antonio Guterres moest de bijeenkomst de start worden van de plannen van de landen om de kooldioxideuitstoot te beteugelen teneinde de afspraken in Parijs na te komen. Zo’n 77 staatshoofden bezochten de top, kort nadat er wereldwijd grote protestbijeenkomsten werden gehouden die zich vooral richtten tegen de besluiteloosheid van de politieke leiders.

Thunberg serveerde ze af: “We staan aan het begin van een uitsterving maar jullie praten over geld en sprookjes over de eeuwige economische groei. Hoe durven jullie? Al meer dan 30 jaar is de wetenschap overduidelijk en jullie blijven maar steeds wegkijken.” Ze haalde de wetenschappers van het VN-klimaatforum aan die stellen dat we ons ‘koolstofkrediet’ om de opwarming onder de 1,5°C te houden in achtenhalf jaar hebben opgebruikt. “Jonge mensen beginnen jullie verraad te doorzien”, ging ze verder. “De ogen van alle toekomstige generaties zijn op jullie gericht en als jullie falen zullen we jullie nooit vergeven.”
Thunberg sprak na de secretaris-generaal Guterres die in zijn rede, voor zijn doen, te keer ging tegen de olieindustrie, die weinig neiging vertoont zich iets van de noodsituatie aan te trekken en als dat gebeurt, gebeurt dat vooral met de mond (waar ze zich niet erg onderscheiden van de verantwoordelijke politici). Guterres wil dat er eind komt aan het subsidiëren van fossiele brandstoffen, een van zijn voornaamste eisen met betrekking tot de klimaatverandering.

Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel was een van de weinige wereldleiders die met concrete voorstellen kwam. Ze zei dat Duitsland zijn bijdrage aan het fonds voor arme landen wilde verdubbelen naar 4 miljard euro. Ontkenner Donald Trump kwam nog wel naar de bijeenkomst, maar was na tien minuten al weer verdwenen. Te druk waarschijnlijk met twitteren. Het is toch een regelrechte schande dat zo’n windbuil president van Amerika is geworden. De Franse president Emmanuel Macron en de Chinese minister van buitenlandse zaken Yi Wang leken zich vooral druk te maken over het irrationele gedrag van de Amerikaanse president.
Wang kwam nog wel met de aankondiging dat China het ombuigpunt van de kooldioxideuitstoot wil vervroegen van 2030 naar 2021. Vanaf dat jaar zal de uitstoot moeten dalen naar 0 in 2050. Rusland heeft nu officieel meegedeeld zich bij ‘Parijs’ te vervoegen. Het is alleen niet duidelijk hoe dat land, een belangrijke producent van olie en aardgas, dat voor elkaar wil krijgen.

Bronnen: New Scientist, der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.