Van papier leert makkelijker dan van elektronica

Papier leert beter dan elektronicaIk heb mezelf wel eens afgevraagd hoe het komt dat het mij makkelijker afgaat van papier te lezen dan van het scherm. Ik weet dat aan onwennigheid (ik ben oud genoeg om zonder (computer)schermen te zijn opgeleid). Nu lijkt het er op dat papier toch beter werkt dan het scherm. Dat vonden althans onderzoekers van de universiteit van Valencia (Sp): mensen begrijpen een tekst beter als ze die van papier lezen dan van het scherm, vooral jongeren. Terug naar het papier op school?
De Spaanse onderzoekers, werkzaam bij de psychologische faculteit, werden bijgestaan onderzoekers uit Israël. Het onderzoek werd mede gefinancierd door via het EU-onderzoekprogramma COST E-READ.
Papier zou als leermiddel superieur zijn in vergelijking met elektronische concurrenten.
Het ligt er natuurlijk wel aan over welke situatie je het hebt. Zo zou papier superieur zijn als je weinig tijd hebt om informatie tot je te nemen. Ook zou papier als leermiddel beter scoren bij informatieve teksten dan bij vertellingen. De onderzoekers denken dat de superioriteit van papier ook afhankelijk is, zoals ik vermoedde (maar dan toch anders), van de leeftijd. “Zestienjarigen vertonen een groter effect van de superioriteit van papier dan oudere lezers”, zegt onderzoeker Ladoslao Salmerón.

De onderzoekers baseren hun conclusie op een meta-analyse van eerder gedaan onderzoek. Dan kan het aantal ‘proefpersonen’ zo maar oplopen tot 170 000, variërend van basisschoolleerlingen tot oudere volwassenen in meer dan tien verschillende landen. Grappig is natuurlijk dat scholen en andere opleidingsinstituten steeds minder gebruik maken van papier als informatiedrager. Computers er dus maar weer uit gooien?

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.