Er komt een dag dat de robot ons de baas is

Ray Kurzweil

Voorspeller en uitvinder Ray Kurzweil (Google)

Schakers hebben het al moeten afleggen tegen de computer, maar dat is gebeurd met botte reken-kracht. Googles technolo-giebaas Ray Kurzweil denkt dat met een jaar of vijftien computers ons in alles de baas zijn. Ze zijn dan, volgens Kurzweil, niet alleen intelligenter dan mensen, maar leren ook van ervaring, kunnen grappen en verhalen vertellen en zouden zelfs kunnen flirten.

Kurzweil, al 66, wordt wel gepresenteerd als de kenner van kunstmatige intelligentie. Google huurde hem in 2012 in voor de ontwikkeling van een ‘intelligente’ zoekmachine.
In een vraaggesprek met  Observer van the Guardian, zegt Kurzweil dat hij volledig de vrije hand heeft, buiten de opdracht dat dat systeem natuurlijke taal moet kunnen begrijpen. “Als je een artikel schrijft, dan is dat niet een verzameling van woorden. De boodschap is informatie en computers kunnen daar niks mee. Wij willen dat ze alles op het web lezen en daarover in een intelligent gesprek vragen kunnen beantwoorden.”
Google is heftig geïnteresseerd in kunstmatige intelligentie, dat eigenlijk al zo’n 30 jaar een kwijnend bestaan leidt. Het bedrijf kocht bedrijven op dit gebied, robotondernemingen, zoals Boston Dynamics, en een fabrikant voor thermostaten Nest Labs (voor zo’n € 2,3 miljard). Deze maand werd het Britse ki-bedrijf DeepMind aan de ‘zegekar’ gebonden, dat zich toelegt op neurale netwerken.
In 1990 voorspelde Kurzweil dat de computer de schaakkampioen zou verslaan in 1996. Wereldkampioen Kasparov verloor in 1997 van Deep Blue van IBM. De Turingtest zal de computer met succes afleggen in 2029, zegt hij al jaren. Dan kan een mens niet meer zeggen of hij met een computer of een ander mens heeft gesproken. “Dat is nu geen radicale gedachte meer.” Hij heeft overigens ook voorspeld, dat we binnenkort onsterfelijk zullen zijn.

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.