Ook matig alcoholgebruik verhoogt risico op kanker

DrankmisbruikOok matig gebruik van alcohol zou tot kanker kunnen leiden en niet alleen leverkanker, maar ook borst- of darmkanker, hebben onderzoekers rond Jennie Connor van de Nieuw-Zeelandse universiteit van Otago aannemelijk gemaakt. Alcohol zou verantwoordelijk zijn voor bijna 6% van het aantal kankerdoden in 2012.

Het verband tussen alcohol en kanker is niet nieuw. Dat verband is tientallen jaren geleden al gelegd. De huidige studie is gebaseerd op de analyse van de mondiale gegevens over tien jaar van, onder meer,  het Wereldkankeronderzoeksfonds, het Amerikaanse kankerinstituut.  
Het bleek dat de zwaarste drinkers de grootste risico’s lopen, maar zelfs matige en gelegenheidsdrinkers verhogen hun kans op het krijgen van kanker, zo zou zijn gebleken. Het gaat om keel- en strottehofdkanker, slokdarm- lever-, darm- en endeldarmkanker . Uit de analyse bleek dat hoe minder iemand drinkt hoe lager zijn/haar risico is om een van die zeven kankersoorten te krijgen. Roken verhoogt het risico extra.  
“Negen van de tien mensen zijn zich niet bewust van de relatie tussen alcohol en kanker”, zegt Jana Witt van het Britse kankerinstituut. “Deze analyse herinnert er nog eens aan dat er sterk verband is tussen die twee.”

Bron: CNet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.