IEA: duurzame energie groeit sterker dan verwacht

duurzame energieDe productie van energie uit duurzame bronnen groeit de komende jaren aanzienlijk sterker dan eerder werd verwacht, zo voorspelt het Internationaal Energieagentschap (IEA). Door de steeds lagere kosten en door stimuleringsmaatregelen in belangrijke energieverbruikende landen, zal volgens het agentschap tot 2012 13% meer energie door duurzame bronnen worden geproduceerd dan eerder verwacht. In die periode nemen de kosten voor zonne-energie naar verwachting met een kwart af en wordt windenergie op land waarschijnlijk 15% goedkoper.
Het energiebeleid in onder meer de VS, China, India en Mexico zal zich meer richten op duurzame energie. Vorig jaar waren hernieuwbare bronnen wereldwijd al goed voor ruim de helft van de nieuwe energieproductiecapaciteit. Volgens het IEA werden vorig jaar wereldwijd elke dag ongeveer een half miljoen nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd. In China, dat goed is voor 40% van de mondiale groei van duurzame energie, kwamen er elk uur twee windturbines bij. Over vijf jaar komt naar verwachting 28% van de  wereldelektriciteitsproductie (en niet de energieproductie, die twee tot drie keer groter is) uit hernieuwbare bronnen, in 2015 23%.
In Nederland hebben 38 grotere bedrijven zich verenigd in de Transitiecoalitie. Ze willen dat het volgende kabinet snel een pad uitstippelt om de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs te realiseren. Ze vinden het Nederlandse energiebeleid te versnipperd en te veel op de korte termijn is gericht.

Bron: de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.