Krab je spiegelbeeld en de jeuk verdwijnt

Rubberhandillusie

Plaats een spiegel tussen nephand en eigen hand en de nephand wordt als eigen beschouwd.

Iedereen kent wel de grap van de nephand die mensen als eigen hand gaan zien en die proberen terug te trekken als die met een hamer bedreigd wordt. Waarheid en werkelijkheid staan hoog in ons vaandel, maar de wereld, onze wereld, wordt geregeerd door illusie. De rubber nephand is daarvan een voorbeeldje, placebo’s een ander, maar wat te denken van het idee dat je je linkerarm krabt als je rechts jeuk hebt? Onzin? Nee hoor, het werkt, althans deels , constateerde Christoph Helmchen van de universieit van Lübeck (D), zelfs als je op de verkeerde plaats krabt. 
De onderzoekers gaven 26 mannelijke vrijwilligers een injectie met het jeuk veroorzakende histamine. Op de andere arm kregen ze op de overeenkomstige plek een rode stip. Een van de onderzoekers krabde beide armen van de proefpersonen. Op de jeukarm hielp dat, op de ander niet. Logisch, niet? Vervolgens plaatsten ze een spiegel verticaal voor de jeukarm, zodat de proefpersoon zijn eigen arm niet meer kon zien, maar daar het spiegelbeeld van zijn niet-jeukarm zag. Ze vroegen de arme mannen alleen te kijken naar de spiegelarm, terwijl een onderzoeker weer beide armen krabde.
Nu komt het wonder: de proefpersonen ondervonden ook baat als er aan hun niet-jeukarm werd gekrabd. Dat werkte niet zo goed als krabben aan de jeukarm, maar kennelijk zijn visuele boodschappen voor het brein voldoende om het jeuksignaal op zijn minst te doen verminderen.

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.