“Dennengeur gunstig voor het klimaat”

DennenbossenWat heeft dennengeur te maken met het klimaat, is de eerste reactie (denk ik) als je zo’n kop leest. Een hoop kennelijk. Finse, en andere, onderzoekers vonden dat de dampen die dennen de atmosfeer in sturen worden omgezet in deeltjes, die als een soort ‘zonneschermen’ dienst doen en daardoor de aardopwarming (enigszins) dempen.
Een van de grote gaten in de kennis van de klimaatverandering is de rol van de deeltjes in de atmosfeer (aërosolen). Die deeltjes vormen condensatiepunten voor waterdamp en bevorderen (dus) wolkenvorming. Die wolken zorgen voor afkoeling. Daarnaast fungeren de deeltjes zelf ook als zonneschermpjes.
Een van de belangrijkste aërosolen, buiten vulkaandeeltjes, zijn de deeltjes die gevormd worden door dampen afkomstig van dennen. Hoe komen we van geuren (gasvorm) naar deeltjes? Die vraag moest beantwoord worden. Het blijkt dat die vluchtige organische bestanddelen reageren met zuurstof, waardoor er reflecterende deeltjes ontstaan. De onderzoekers ontdekten dat de weinig vluchtige organische dampen in de lucht op deeltjes condenseren. “Die dampen hadden zo’n idiote structuur die we nooit eerder gezien hebben”, zegt mede-onderzoeker Joel Thompton van de universiteit van Washington, die ook aan het onderzoek heeft meegewerkt. “Dat idiote gedrag geeft ze speciale eigenschappen zodat ze uitgroeien tot deeltjes.” De onderzoekers denken dat ze met deze vergaarde kennis met meer accuratesse kunnen inschatten wat die deeltjes bijdragen aan het afremmen van de aardopwarming. “Het is in ieder geval belangrijk om te begrijpen wat die bossen bijdragen aan de klimaatverandering”, zegt Thornton.”Die dampen zijn ruwweg verantwoordelijk voor de helft van de aërosolen boven de dennenbossen.”
Die ‘geuraërosolen’ hebben volgens de onderzoekers een belangrijk aandeel in de vermindering van de aardopwarming en waarschijnlijk zal dat in de toekomst toenemen, denken ze. “Hoe warmer, hoe sneller de fotosynthese met stijgende concentraties CO2, hoe meer vegetatie en dus meer van deze dampen”, zegt Ehn.
De onderzoekers verzamelden monsters in de atmosfeer boven de bossen in Finland en voerden daarmee proeven uit in luchtkamers in het onderzoekscentrum Jülich (D). De dennenbossen zullen niet de oplossing voor het klimaatprobleem zijn, zeggen de onderzoekers. Het steeds warmere klimaat zal uiteindelijk ook de geurende bossen de das om doen, al was het maar daar gebrek aan water.

Bron: BBC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.