Concentratie kooldioxide op historisch hoog niveau

Rokende schoorsteenVolgens de organisatie voor meteorologie WMO ligt de hoeveelheid kooldioxide in de atmosfeer op het noordelijk halfrond voor het eerst lange tijd (de maand april) achter elkaar boven de 400 delen per miljoen, zo stelde de WMO maandag. In de Pacifica ziet het er hetzelfde uit (slecht dus). Voor de industriële revolutie bedroeg de concentratie in de atmosfeer 278 ppm.
Die grens van 400 ppm werd voor het eerst in  de zomer van 2012 gehaald en die is sedertdien regelmatig overschreden, zij het slechts kort en op enkele plaatsen. Dat is nu dus verleden tijd. Het doorbreken van de 400 ppm-grens bewijst volgens de WMO nog maar weer eens dat de oorzaak gezocht moet worden in het menselijk handelen, met name het verstoken van fossiele brandstoffen. Alle meetstations van de organisatie op het noordelijk halfrond maten recordhoogten begin dit jaar. De voorspellingen waren dat deze waarden ‘pas’ in 2015 of 2016 zouden worden bereikt.
“Dit is weer een waarschuwing”, zei secretaris-generaal van de WMO Michel Jarraud. “Actie om de uitstoot van deze gassen terug te dringen is dringend nodig, willen we de planeet ook voor de komende generaties bewoonbaar houden.”

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.