Een oled-scherm op staalplaat. Een geintje?

Stalen oled-scherm

Stalen oled-scherm (afb: Nippon Steel)

Soms zie/lees je dingen waarvan je denkt: waar hep dat foor nodig? Op allerleri elektronica zitten schermpjes. Staal is dan niet het eerste materiaal waaraan je denkt. Nippon Steel c.s. denken daar anders over. Samen met, onder meer, het Duitse Fraunhofer-instituut heeft het Japanse bedrijf een oled-scherm ontwikkeld op een stalen drager. Ehhhhhh…

Oled staat voor organische led, led is weer kort voor lichtdiode. Het bijzondere scherm bestaat uit een oled-laag op een roestvaststalen ondergrond. Normaal worden bij die schermpjes voor die ondergrond glas of kunststof gebruikt. Nippon denkt voor toepassingen voor de stalen schermen aan verlichting voor auto’s of aan elektronische reclameborden.

Bij de realisering van het ‘rare’ scherm hebben Nippon Steel en het Fraunhofer-instituut voor organische elektronica samengewerkt. Ze hebben bij de ontwikkeling gebruik gemaakt van de elektrische eigenschappen van staal, die, zoals bekend mag worden verondersteld, niet hetzelfde zijn als van glas of kunststoffen. Het staal zou de oled-laag beschermen tegen waterdamp en (dus) oxidering.
Staal is niet alleen ook goede elektrische geleider, maar voert ook warmte goed af. Dankzij die eigenschappen heeft het oled-scherm een prettig homogene lichtverdeling, waardoor dat goed bruikbaar wordt voor reclamedoeleinden, stellen de ontwikkelaars.

Telefoons

Toch zullen telefoons of tv’s niet snel worden uitgerust met een stalen oled-schermpje. Het Fraunhofer-instituut denkt dat de nieuwe vinding op de eerste plaats gebruikt zal worden in eenvoudige toepassingen zoals richtingaanwijzers of verkeerslichten. En dus ook reclameborden.

Het duurt nog wel even voor de schermen op de markt komen, zeker  drie jaar. Er moeten nog wat puntjes op de i gezet worden. Eigenlijk is dit verhaal een beetje een afgang geworden. Het idee leek me prikkelend, de (mogelijke) toepassingen vielen me wat (erg) tegen, maar het plaatje is mooi…

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.