Vliegtuigen vermoorden jaarlijks miljoenen vogels

Bruinkopkoevogel houdt niet van rode en blauwe lichtdioden

Bruinkopkoevogel (afb: WikiMedia Commons)

Tegenstanders van windenergie melden vaak met genoegen dat die maaiende wieken vele slachtoffers onder vogels maken. Of dat verhaal klopt weet ik nog steeds niet (te veel welles/nietes), maar je kunt in ieder geval vragen of die windenergietegenstanders wel eens in een vliegtuig zitten en of ze weten hoeveel slachtoffers die machines onder onze gevederde vrienden maken? Jaarlijks maken vliegtuigen miljoenen slachtoffers, terwijl er een goede remedie zou zijn om de vogels af te schrikken: rode en blauwe ledlampjes, opperen onderzoekers van de Amerikaanse Purdue-universiteit.
De onderzoekers onderzochten het vermijdingsgedrag van vogels (in dit geval een bruinkopkoevogel). Die mocht wegvliegen, maar ontmoette op een gegeven moment een ‘wegsplitsing’: van een kant kwam licht van de andere kant niet. “Dat is een uitstekende manier om het vermijdingsgedrag van dieren te bestuderen”, zegt onderzoeker Esteban Fernandez-Juricic. De proef werd herhaald met licht in vijf verschillende golflengtes (kleuren).
Het bleek dat de koevogels ledlicht meden met pieken tussen de 470 en 630 nm (blauw en rood voor mensen). Ultravioletlicht, groen en wit licht veroorzaakte geen vermijdings- of aantrekkingsgedrag. Dat maakte de koevogel niks uit.

Uv

In het verleden is uv-licht gebruikt om vogels af te schrikken (die kunnen dat wel waarnemen in tegenstelling tot mensen), maar dat blijkt dus (?) een slechte keus. Fernandez-Juricic heeft geen idee of de resultaten afhankelijk zijn van het contrast of de lichtgolflengtes. Hij hoopt daar nog achter te komen. Ook wil hij de proef herhalen met andere vogelsoorten en meer tests.
Kortom, dit verhaal is maar een eerste opzetje. Hoe dan ook, voorlopig moeten onze vogelminnende windenergiehaters het vliegtuig toch maar mijden.

Bron: Science Daily
Bruinkopkoevogel (afb: WikiMedia Commons)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.