Nieuwe, dure kankermedicijnen bieden weinig

Dure kankermedicijnen blijken nauwelijks werkzaamIn het Verenigd Koninkrijk was er een speciaal fonds opgericht om kankerpatiënten toegang te verschaffen tot nieuwe, dure medicijnen die niet door het Engelse zorgsysteem NHS verstrekt worden. Tussen 2010 en 2016 besteedde dat kankermedicijnfonds meer dan een miljard pond (zo’n € 1,2 miljard) aan die dure medicijnen. Die hebben weinig geholpen, zo is uit onderzoek gebleken. De taak van het fonds is nu overgeheveld naar een fonds in de buurt van het Engelse instituut voor gezondheid en zorg (NICE).

De onderzoekers bekeken de effecten van 29 medicijnen die sedert 1 januari 2015 via het fonds beschikbaar kwamen, waarbij het fonds 47 indicaties had gegeven. Van die 47 werden slechts 18 indicaties onderbouwd door onderzoek, waaruit gebleken is dat het medicijn leidde tot levensverlening van de patiënt. Met andere woorden: het fonds heeft knoeiwerk afgeleverd en geld weggegooid. Een andere les is natuurlijk dat nieuw en duur van medicijnen niet betekent dat ze ook werkzaam zijn, hoe droevig dat ook moge klinken.

De gemiddelde levensverlenging door de nieuwe, dure medicijnen was, een schamele drie maanden, variërend van een tot vijftien maanden. Als de kwaliteit van het leven en de bijwerkingen werden meegenomen, dan concludeerden de onderzoekers dat de middelen geen enkele, zinnige bijdrage hebben geleverd aan het leven en welzijn van de kankerpatiënten. “De meeste kankermedicijnen die door het fonds werden gefinancierd moesten nog het predikaat werkzaam krijgen van patiënten, artsen en NICE”, zegt oncologe Ajay Aggarwal, die het onderzoek leidde.
De conclusie van de onderzoekers is dan ook dat het fonds geen wezenlijke bijdrage heeft geleverd voor patiënt en maatschappij. Ze vonden ook dat er geen enkel bewijs is waarom kankermedicijnen zouden moeten worden gescheiden van andere kankerbehandelingen zoals radiotherapie, chirurgie of medicijnen voor andere ziektes.

Industrie

Paul Catchpole van de Britse farmaindustrie zegt echter dat de meeste medicijnen die het fonds in zijn pakket had nu door het NICE zullen worden goedgekeurd voor gebruik in het nationale zorgsysteem NHS. De werkzaamheid van die middelen zou zijn herbevestigd, aldus Catchpole.

Het medicijnfonds wordt nu vervangen door een fonds dat dichter in de buurt staat van het instituut voor gezondheid en zorg NICE. “Het oude fonds was altijd een soort plakpleister

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.