Azijn goed tegen de droogte

Azijn als middel om planten beter droogtebestendig te maken

Een ‘scheutje’ azijn doet wonderen

In tijden van droogte hebben planten het moeilijk. Geef ze azijn en ze blijven prachtig groen in tijden van droogte, vonden onderzoekers van het Japanse RIKEN-instituut. De planten blijken door groot te worden met azijn minder last van de droogte te hebben.

Het bleek de onderzoekers dat een nieuw ontdekte mutant van de zandraket beter bestand is tegen droogte dan soortgenoten. Waarom dat zo was was niet bekend. Die planten hebben een mutatie in het gen HDA6 (histondeacetylase 6). Een groep onderzoekers onder aanvoering van Jong-Myong Kim en Motoaki Seki onderzocht hoe die zandraketjes die droogtes konden overleven.
Dat onderzoek zou tot diverse verrassingen hebben geleid. Niet alleen ontdekten ze dat behandeling met azijn de zandraket minder gevoelig maakt voor droogte, maar ook dat die eigenschap epigenetisch is vastgelegd (epigenetica vertelt welke genen actief zijn en welke niet) en ook voor ‘normale’ gewassen te gebruiken is zoals maïs rijst en tarwe.

Het bleek de onderzoekers dat de activiteit van het HDA6-gen was verbonden met
een moleculaire route om acetaat te produceren, zeg maar azijn. In de gemuteerde planten was die route nog activiever. HDA6 stuurt ook de stofwisseling. Normaal breken planten suiker af om aan energie te komen maar tijdens droogtes schakelen ze over op de acetaatroute. Hoe hoger de acetaatconcentratie in een plant hoe beter de planten droogtes doorstonden.

Azijnbehandeling

Sommige planten kregen van de onderzoekers een azijnbehandeling, sommige kregen andere organische zuren of water. Na veertien dagen, droogte neem ik aan, overleefden 70% van de azijnplantjes, terwijl de rest vrijwel geheel verdord was.
De acetaatroute blijkt bij verschillende andere plantensoorten ook te functioneren. De onderzoekers herhaalden de proevem met de zandraket bij mais, rijst en tarwe en vonden ook dat met azijn begoten voedergewassen beter tegen de droogte bestand waren dan met ander vloeistoffen gekweekte planten.

Kim: “We kunnen planten via genetische verandering minder gevoelig maken voor droogte, maar we moeten ook eenvoudiger en goedkopere manieren hebben om planten droogtebestendiger te maken voor landen die niet over die technieken beschikken. We denken dat de acetaatmethode bij planten een nuttige, eenvoudige en goedkope is om planten beter bestand te maken tegen droogtes.”

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.