Eerste kwantumsimulatie van een chemische reactie (?)

Sycamore Google

De Sycamore. Links de processor (rechts) in een cryostaat (afb: Google)

Onderzoekers van Google zouden voor het eerst een simulatie van een scheikundige reactie hebben uitgevoerd met een kwantumcomputer. Het is maar een eenvoudige reactie, maar het lijkt er op of kwantumtechnici op zoek zijn naar praktische toepassingen van de kwantumcomputer.
In mijn hoofd zit nog steeds de notie dat er grote twijfels bestaan of er wel echte kwantumcomputers zijn. Voor zover ik weet heeft Google machines van D-Wave die zegt kwantumcomputers te produceren. Ik zie steeds berichten langskomen waaruit blijkt dat er nog steeds gesleuteld wordt aan de uiterst zwakke punten van kwantumcomputers, maar ik ben natuurlijk geen deskundige. Google beweert het.
Op atoom- en moleculair niveau regeert de (voor ons) uiterst vreemde kwantumwereld. Op dat terrein zouden kwantumcomputers zich thuis moeten voelen. Voorlopig hebben wat gezien wordt als kwantumcomputers nog grote moeite met de nauwkeurigheid en dan wordt een reactiesimulatie een erg grote opgave voor zo’n rekentuig.
Google schijnt ondertussen een eigen kwantumcomputer te hebben ontwikkeld, de Sycamore. Dat had ik moeten weten want vorig jaar beweerde Google met die Sycamore de suprematie van de kwantumcomputer te hebben bewezen. Dat werd onmiddellijk weersproken door IBM..

Diazeen

De ‘reactie’ ging om het simpel molecuul diazeen(N2H2), waarbij cis-diazeen overgaat in trans-diazeen (of omgekeerd), de waterstofatomen zitten anders tenopzichte van elkaar. Het is prettig dat de kwantumcomputer uitkwam op hetzelfde resultaat als een gewone digitale computer. Toch noemt Ryan Babbush het een geweldige stap vooruit, maar zoals we hier in Europa allemaal weten zijn de Amerikanen niet vies van overdrijvingen. Hoe dan ook, het was in ieder geval iets wat je niet met een pen en een stukje papier kan oplossen.
Volgens Babbush zou het vrij makkelijk zijn om moeilijker simulaties aan te pakken met ingewikkelder moleculen. Daar zou je dan ‘gewoon’wat meer kwantumbits voor nodig hebben. Deze simulatie is gedaan met twaalf kwabits. Ër komt een dag dat we gebruik maken van kwantumsimulaties nieuwe chemische verbindingen kunnen ontwikkelen.” We wachten het rustig af.

Bron: New Scientist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.