Bezoekers van de maan worden stevig bestraald

Chang'e-4

Chang’e-4

Allerlei landen zijn zich aan het uitsloven om de maan te veroveren en als mensen een hemellichaam veroveren dan moet je vrezen voor zijn voortbestaan. Nu schijnt de maan een prima middel tegen die ‘verovering’ te hebben: straling. Anders dan de aarde heeft de maan geen atmosfeer, waardoor alle straling die uit de ruimte komt onbelemmerd de maanbodem bereikt. Chinese en Duitse onderzoekers zouden die nu voor het eerst een degelijk een jaar lang te hebben gemeten.
Het meetsysteem LND is ontwikkeld door wetenschappers van de universiteit van Kiel (D) voor het Duitse Lucht- en ruitevaartcentrum (DLR). Met de metingen van dat systeem is de zogeheten equivalente dosis te meten. Aan de hand daarvan zijn de effecten van die straling op de mens te berekenen tijdens een maanreisje (heen en terug). “De stralingsblootstelling die we hebben gemeten is een goed ijkpunt voor de straling in een ruimtepak”, zegt Thomas Berger van DLR in Keulen.
Uit de metingen komt een equivalente dosis van ongeveer 60 microsieverts per uur. Ter vergelijking: op een vlucht van Frankfurt naar New York is die dosis vijf tot tien keer lager, op de aardbodem meer dan tweehonderd keer. Maanreizigers worden echter veel langer aan die straling blootgesteld dan die luchtpassagiers. Volgens Robert Wimmer-Schweingruber van de universiteit van Kiel krijgt iemand een aanzienlijke blootstelling aan straling te verwerken.
“Mensen zijn niet gemaakt om aan ruimtestraling blootgesteld te worden. Ruimtevaarders moeten zo goed mogelijk beschermd worden tijdens een langer verblijf op de maan, bijvoorbeeld door hun woonverblijf te bedekken met een dikke laag maangrond.” Tijdens een lang verblijf op de maan kunnen ruimtevaarders het risico om om kanker of andere ziektes te krijgen zo verminderen.

Chinese maanlander

Het meetsysteem bevindt zich aan boord van de Chinese maanlander Chang’e-4, die op de achterkant van de maan terecht is gekomen (van de aarde af nooit te zien). Die landde daar op 3 januari vorig jaar. De metingen werden, om de batterijen te sparen (nooit van oplaadbare gehoord? a.s.), ‘overdag’ verricht. De maannacht duurt bijna twee weken en het is daar dan steenkoud.
De meetgegevens zouden ook van enig nut kunnen zijn voor de ruimtereisjes die op de planning staan, met als eerste doel Mars. Wimmer-Schweingruber: “”Deze resultaten maken het ons mogelijk van te voren voor een reis naar Mars een betrouwbare schatting te maken van de te verwachten blootstelling aan straling. Daarom is het ook van belang dat de detector ook de samenstelling van de straling meet.” Uiteraard, maar dat zeg ik (=a.s.) natuurlijk ten overvloede, is niet alle straling (even) gevaarlijk.

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.