Risico op prostaatkanker hangt af van seksuele activiteit

Veel vrouwenHet risico op prostaatkanker is afhankelijk van de seksuele activiteit. Dat lijkt me een redelijke uitspraak (mits gebaseerd op bewijs), maar de persberichtenmakers van de universiteit van Montréal (Can) maken er een potje van (heb ik het idee). Of misschien zijn het de onderzoekers zelf wel. In dat bijbehorende persbericht staat dat mannen die het met meer dan 20 vrouwen hebben gedaan ruim een kwart (28%) lagere kans op prostaatkanker hebben dan mannen die zich beperken tot een partner. Mannen daarentegen die het met meer dan 20 mannen gedaan hebben, hebben een twee keer zo grote kans als mannen die het nog nooit met mannen hebben gedaan.

Dat resultaat zou gerold zijn aan een redelijk groot bevolkingsonderzoek: 3208 mannen vulden een vragenformulier in. Ongeveer de helft daarvan had prostaatkanker (1590). De rest is controle. Wat ik zo opmerkelijk vind is dat het aantal verschillende partners uitmaakt, maar ik denk dan: wat merkt de prostaat er van dat je het met een ander doet? Gaat het niet veeleer over de seksuele activiteit en niet zozeer met hoeveel? Onderzoekster Marie-Elise Parent probeert het uit te leggen: “Het is mogelijk dat door meer vrouwelijke partners leidt tot meer ejaculaties. Die frekwentie, is bewezen, beschermt tegen prostaatkanker.” Dus, denk ik dan, vaak van bil gaan met dezelfde partner heeft dan toch hetzelfde effect?  Wanneer er voor het eerst geneukt werd of SOA’s hadden geen invloed op het krijgen van prostaatkanker.

Homo’s met een vaste partner kregen niet vaker kanker dan mannen die het nog nooit met mannen hadden gedaan. De hoppers (>20) hadden, zoals verteld, een twee keer zo grote kans ten opzichte van de ‘pure’ hetero. Het risico op het krijgen van minder agressieve vorm van prostaatkanker zou zelfs met 500% toenemen in vergelijking met mannen die het hielden bij één man. Parent heeft eigenlijk geen idee hoe dat komt. “Het zou te maken kunnen hebben met een grotere blootstelling aan SOA’s of het kan zijn dat het anale verkeer voor de problemen zorgt.” Parent en haar medeonderzoekers zijn blij dat hun informanten zo open zijn. “Twintig, dertig jaar geleden had dit misschien niet gekund.” Alles goed en wel, maar heeft Parent ook de frekwentie meegenomen? Je mag het hopen. In het persbericht komt die, voor de hand liggende, valkuil niet voor. Moeten nu ook maar met veel vrouwen de bijslaap gaan beoefenen? Zover zijn we nog niet, zegt de onderzoekster

Bron: Eurekalert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.