Scheikunde bedrijven met een laser

Stephanie Gräfe

Stephanie Gräfe

Het is natuurlijk niet heel opmerkelijk dat je met een laser scheikunde kunt bedrijven, want een laserbundel is energie en bij chemische reacties is vaak energie nodig. Wat Stefanie Gräfe van de Friedrich-Schiller-universiteit in Jena (D) heeft gevonden gaat echter verder. De groep van Gräfe zou samen met onderzoekers van de universiteit van Wenen e.a. een proces hebben ontwikkeld waarmee afzonderlijke moleculen met behulp van een laser in vooraf bepaalde producten worden omgezet. Niet erg praktisch, want dat moet molecuul voor molecuul gedaan worden.

Vraag me niet waarom, maar Gräfe en haar mede-onderzoekers vroegen zich af wat er zou gebeuren als een uiterst korte laserpuls van enkele femtoseconden (10-15 sec) een molecuul op een bepaalde plaats treft. En kun je die interactie ook naar je hand zetten? Gräfe is theoretisch scheikundige, geen bakker en brader dus. Om dat uit te zoeken had ze natuurlijk een geschikte laser nodig. Gräfe: „Dat zijn apparaten die uiterst korte pulsjes licht produceren, waarbij ze een hoge intensiteit bereiken.” Die energierijke puls veroorzaakt een chemische reactie. De onderzoekers gebruikten die pulsjes om moleculen in van te voren bepaalde stukken te snijden. Met een laser werd het molecuul ‘vastgehouden’, vervolgens door een gasstroom in de goede richting gezet en uiteindelijk door de femtolaser bestookt. “Wat de reactieproducten zijn is vooral afhankelijk van de hoek waarmee de tweede laserpuls het molecuul treft”, zegt Gräfe. Door de keuze van die hoek is zeer nauwkeurig te bepalen welke eindproducten er zullen ontstaan.

Heel erg praktisch is de methode niet, want je moet elk molecuul apart behandelen. “Dit is fundamenteel onderzoek, maar toch kunnen de resultaten daarvan ook voor andere onderzoekers interessant zijn. Alle moleculen absorberen elektromagnetische straling. Hoe beter we begrijpen wat er gebeurt met de moleculen onder invloed van de laserpuls, hoe beter we strategieën kunnen ontwikkelen om stralingsschade door, bijvoorbeeld, uv-licht te verminderen.”

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.