Hardop vloeken vermindert de pijn

hamer op vingers

Vloeken vermindert de pijn (?)

Het is bewezen (nou ja, aannemelijk gemaakt) dat hardop vloeken de pijn dragelijker maakt. Dat gebeurt overigens alleen als die vloeken ook echt bestaan.
Duizend bommen en granaten! Kapitein Haddock , de kompaan van Kuifje, vloekte vaak en hardop (zij het wat al te braaf), maar zijn ‘methode’ werkt. Onderzoekers vroegen 92 proefpersonen hun hand in ijswater te steken om hun pijngrens en hun mate van zerigheid op te zoeken (terugtrekken van de hand). Ze moesten daarbij vloeken met bestaande of niet bestaande vloekwoorden en een neutraal woord.
Het bleek pas dat een ritmisch en hard herhaalde echte vloekwoord (‘fuck’) het verschil maakte. De kleinzerigheid werd eenderde minder en de pijngrens verschoof ook ongeveer zo veel.
De onderzoekers hebben geen idee waardoor dat komt. Afleiding van de pijn door te al of niet verzonnen vloeken maakten kennelijk niet uit. Dan heeft de emotie die met het vloeken gepaard gaat er kennelijk iets mee te maken, speculeren de onderzoekers. Ik zou die proef nog wel eens willen zien herhaald met een brandende kaars….

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.