Google ‘verdubbelt’ kwantumcomputer D-Wave

1024-kwantumbitchip van D-Wave Systems

De kwantumchip met 1024 kwantumbits (foto: D-Wave Systems)

Google heeft samen met de ruimtevaartorganisatie de NASA en de onderzoeks-organisatie van Amerikaanse universiteiten USRA anderhalf jaar geleden een computer van het Canadese bedrijf D-Wave Systems gekocht. Volgens het bedrijf gaat het om een kwantumcomputer, maar het keiharde bewijs dat dat inderdaad zo is is nog steeds niet geleverd. Die machine had een processor met 512 kwantumbits. Die wordt nu verdubbeld naar 1024 kwantumbits, de nieuwwste van D-Wave. Volgens D-Wave kan die ‘verdubbeling’ zonder dat de machine meer energie zal gaan gebruiken.
Google en de NASA hebben het ding gekocht ondanks de wereldwijde skepsis over de machine. Het lijkt er op dat ze er nog niet achter zijn wat de computer kan, maar Google heeft er alle vertrouwen in dat de D-Wave-computer dingen kan die de aloude digitale rekentuigen niet of alleen met grote moeite aan kunnen. De universiteit van Zuid-Californië lijkt er van overtuigd dat de prestaties van de D-Wave-computer niet kunnen worden verklaard op basis van de klassieke natuurkunde.
D-Wave lanceerde zijn eerste ‘kwantumcomputer’ in 2007 met 16 kwantumbits. De kwantumbits van D-Wave zouden bestaan uit supergeleidende circuitjes die (slechts) werken bij zeer lage temperaturen.
De machine is ook volgens D-Wave Systems niet een algehele verbetering van digitale systemen, maar vooral geëigend voor optimalisering. De meeste energie die de machine verbruikt gaat naar de koeling voor de supergeleiding. Aan de ‘kwantumchip’ ligt het niet. Die ‘verbruikt’ slechts een fractie van eenduizendste Watt. Het hele systeem komt op 15 kW. Dat is ook de verklaring dat bij een verdubbeling van de processor nauwelijks extra energie nodig is. Leuk verhaal natuurlijk, maar moet ik daar uit afleiden dat Google, de NASA en een stel ruimteonderzoekers van Amerikaanse universiteiten de laatste anderhalf jaar alleen bezig zijn geweest met spelevaren op de D-Wave-machine?

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.