De schunnige terroristenlijsten van de VS zijn lang

Moorddroon Predator

Moorddroon (Predator) in een hangar. Het doelwit stond op een lijst  (foto: GettyImages)

Een land dat zich democratisch noemt werkt al jaren met dodenlijsten, maar ook met lange lijsten van vermoedelijke en bekende terroristen en vliegverbodlijsten. Hoe je er op komt is duister, maar er af is welhaast onmogelijk, zelfs als je dood bent. De klokkenluidersstek the Intercept geeft wat cijfers van de Amerikaanse moordpartijen. In juni heeft het zou bekend zijn geworden dat 3500 zogenaamde terroristen dood zouden zijn terwijl 13 000 als vermoedelijk dood werden aangemerkt. Het is (mij) onduidelijk of die zogenaamde terroristen allemaal door de Amerikaanse overheid zijn vermoord. Die namen komen voor in de centrale terroristendatabank en andere verzamelplaatsen in de VS. Verschillende organisaties hebben zo hun eigen lijsten. Dat zou allemaal te lezen zijn in een  verslag van het Amerikaanse ministerie van binnenlandse veiligheid. Ook de doden blijven op de dodenlijsten staan  van de Amerikanen. Je kut maar nooit weten
KSTs heten ze in het jargon (Engelse afko voor bekende of verdachte terroristen). Die zijn natuur uiterst sluw en zouden hun dood kunnen ensceneren. Die lijsten lijken een zootje. “Een belangrijk aantal dode of als dood opgegeven KST’s kunnen niet op de vliegverbodlijst worden geplaatst, omdat er onvoldoende biografische informatie is om ze het vliegen te kunnen verbieden”, staat er in het verslag van het bureau voor inlichtingen en analyse van het ministerie. Proost. “We weten al lang dat de lijsten gebaseerd zijn op vage en te brede criteria”, zegt Hina Shamsi van de burgerrechtenorganisatie ACLU. “Voor de levenden is er geen zinvolle manier om van die lijst af te komen. Dat is wat we proberen te veranderen, dat onschuldige mensen worden geconfronteerd met de draconische gevolgen van een vliegverbod.” Dat lijkt me wel het minste van de kwade lijsten. Hoe kom je op een terroristenlijst en vooral hoe kom je er van af? Het is toch een gigantisch schandaal dat een democratie en een rechtsstaat dergelijke louche moordpraktijken toestaat, zonder enige vorm van rechtspraak.
Zoals ik al zei: het is een zootje. Er is niet één terroristenlijst, maar er zijn er meer. Zo is er TIDE van het centrum van contraterrorisme (echt waar, zo heet dat in vertaling). Het ministerie van buitenlandse zaken heeft zijn eigen lijst en de FBI heeft zijn eigen databank (TSD) enzovoort. Die hebben allemaal hun eigen manier om ‘om te gaan met de doden’.
Die doden lijkt een mineure kwestie. Vorig jaar meldde The Intercept dat bijna de helft van de mensen in de terroristendatabank van de FBI geen enkele band had met een terroristische organisatie. De CIA schijnt een lijst van 1,8 miljoen bekende of vermoedelijke terroristen te hanteren. In de VS is het kennelijk normaal. Als buitenlander ben je vogelvrij. Je kunt op een lijst terecht komen, op moordlijsten, je kan een vliegverbod krijgen, je kan te maken krijgen met contraterrorisme. Amerika is een gevaarlijk land.

Bron: the Intercept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.