Landen willen beschermd zeegebied bij de Zuidpool

Vostokstation op de Zuidpool

Het Russische Vostokstation op de Zuidpool

De Europese Unie en 24 andere landen hebben besloten een beschermd zeegebied in te stellen in de Rosszee bij Antartica. Het gaat om een gebied van 1,5 miljoen km2. Dat zijn de betrokken landen na jaren onderhandelen in Australische stad Hobart overeengekomen. In het grootste deel daarvan (1,12 miljoen km2) zal visserij verboden zijn. Milieuorganisaties zoals de Antartic Ocean Alliance noemden het besluit baanbrekend.

De onderhandelingen zijn al in 2012 begonnen. Op het laatst was alleen Rusland nog tegen de aanwijzing van beschermd zeegebied, omdat dat tot schade voor de eigen vissersvloot zou leiden. Er is een compromis gevonden waarbij ‘duurzaam’ zou mogen worden gevist in een deel van het natuurreservaat. De onderhandelingen werden gevoerd binnen de commissie ter bescherming van de levende zeeschatten (CCAMLR), waarvan de 24 landen en de EU lid zijn. Besluiten van de commissie vereisen eenstemmigheid.

Het gaat om een uniek natuurgebied. Het extreme klimaat op en rond de Zuidpool heeft een bijzondere groep dieren doen ontstaan. Pinguïns, die voornamelijk op en rond de Zuidpool wonen, robben, walvissen, dolfijnen, inktvissen en albatrossen. Het voedselrijke water zorgt voor talloze kreeftjes (krill). Die dienen niet alleen als voedsel voor de andere zeebewoners, maar worden ook gebruikt als voedsel voor viskwekerijen.
Afgezien van enkele tientallen onderzoeksstations is Antartica onbewoond en volledig met ijs bedekt. Het continent bezit de grootste ijsmassa ter wereld, soms meer dan 4 km dik. In het Antarcticaverdrag van 1959 is het continent toegewezen aan enkele landen zoals Rusland, de VS en Noorwegen, waar alleen maar vreedzame activiteiten mogen plaatsvinden.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.