Omstreden genmaïs–artikel ‘teruggetrokken’

Genmaïsratten

De proefratten van Séralini

De redactie van het blad Food and Chemical Toxicology  heeft het artikel teruggetrokken van de onderzoeks-groep rond de Franse onderzoeker Gilles-Eric Séralini over de schadelijkheid voor ratten van gemmaïs. Het artikel veroorzaakte nogal wat opschudding doordat uit dat onderzoek zou zijn gebleken dat genmaïs NK603 kanker zou kunnen veroorzaken. Het kreeg al meteen veel kritiek, omdat het onderliggende onderzoek het methodologisch nogal zwak in elkaar zou steken .
Séralini is verontwaardigd. De redactie heeft hem noch bedrog, noch een verkeerde interpretatie van de onderzoeksgegevens verweten. In een brief aan de onderzoekers zegt de redactie dat “als de resultaten niet incorrect zijn, ze geen conclusie rechtvaardigen”.
De ‘terugtrekking’ door de redactie is, zou je kunnen zeggen, een nederlaag voor het referentiesysteem, waarbij aangeboden artikelen op wetenschappelijke deugdelijkheid worden beoordeeld. Het lijkt er op dat de redactie is geschrokken van de felle reacties uit, vooral, wetenschappelijke kringen. De Europese voedselautoriteit had al geoordeeld dat het onderzoek door de wetenschappelijke beugel kon.

Bron: Der Spiegel

1 thought on “Omstreden genmaïs–artikel ‘teruggetrokken’

  1. Pingback: - Alles over synbio en meerAlles over synbio en meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.