Vrouwen kijken anders dan mannen

Mannen kijken minder lang naar gezichten dan vrouwen en dan vooral naar de ogen

Links de staarresultaten van mannelijke deelnemers, rechts die van vrouwen. Boven de gezichten van mannelijke acteurs, onder van vrouwelijke (afb: JoV)

Vrouwen en mannen kijken anders naar gezichten en verwerken de informatie anders, denken onderzoekers te hebben geconstateerd.
Van vierhonderd deelnemers werden bij de experimenten oogbewegingen gevolgd. Van hen werd ook bekeken in de vijf weken durende proef bij hoeveel oogcontact ze zich prettig voelden. De proefpersonen keken niet naar echte mensen maar gezichten op een computer.
De proefpersonen werden geconfronteerd met de (acht) acteurs in een Skype-achtig opzet. Ze moesten ook aangeven hoe (on)prettig ze zich voelden bij de duur van het oogcontact. Een sessie duurde vijftien minuten. Daarna werden de ‘staarders’ ondervraagd.
Vrouwen keken meer naar de linkerkant van de gezichten en hadden een sterke voorkeur voor het linkeroog (rechteroog, lijkt me), maar ze bekeken het gezicht ook langer dan mannen. De onderzoekers stellen het geslacht te kunnen raden aan de hand van het waarnemingspatroon. Daarmee scoorden ze bijna 80%, niet heel erg indrukwekkend (vind ik).
De waarneming zou cultuuronafhankelijk zijn, aangezien onder de deelnemers vertegenwoordigers van bijna 60 nationaliteiten aanwezig waren. Ook andere variabelen als aantrekkelijkheid en (on)betrouwbaarheid zouden de waarnemingen niet hebben beïnvloed.
“Er wordt vaak in populaire media gesteld dat mannen en vrouwen anders naar dingen kijken, maar dit is het eerste bewijs dat mannen en vrouwen ook daadwerkelijk visuele informatie anders opnemen”, zegt Isabelle Mareschal van de Queen Mary-universiteit in Londen. Tja, en nu?

Bron: EurekAlert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.