Soortenrijkdom dieren in rivieren te bepalen aan DNA in water

Watermonsters ter bepaling van de biodiversiteit in rivieren

Men neme een watermonster

DNA is op allerlei manieren handig materiaal. Je kunt er misdaden mee oplossen , computergeheugens mee maken, mensen mee genezen, maar ook bepalen welke planten en/of dieren zich op bepaalde plaatsen ophouden. Onderzoekers van de universiteit van Zürich gebruikten het DNA dat ze vonden in rivierwater, om te bepalen welk leven zich daar bevindt. Dat is een stuk simpler dan de klassieke methode: vissen en kijken wat er in je net zit.
Alle organismes geven voortdurend DNA af aan de omgeving, bijvoorbeeld via huidschilfers of poep. Om te weten te komen welke organismes (en hoeveel) zich in een bepaald gebied bevinden volstaat het om monsters van bodem of water te nemen en het daarin gevonden DNA te vergelijken met dat van een databank met DNA-gegevens van allerlei levend goed. “Deze aanpak kan de studie van de soortenrijkdom in een stroomversnelling brengen”, zegt onderzoeker Florian Altermatt van de universiteit van Zürich.
Altermatt verzamelde met zijn onderzoeksgroep watermonsters op verschillende plaatsen in de Glatt, een rivier die door het kanton Zürich stroomt, waaruit ze vervolgens het DNA isoleerden. Altermatt: “Uit een liter water konden we een verbazingwekkende hoeveelheid soorten bepalen. Van insecten zoals de eendagsvliegen tot de bever die stroomopwaarts leeft.” Hun bevindingen vergeleken de onderzoekers met de op traditionele wijze verkregen schattingen om er zeker van te zijn dat de aangetoonde organismes daar ook werkelijk ‘rondzwommen’. Het lijkt mij dat zo’n ‘DNA-test’ meer zeggingskracht heeft dan de oude ‘vismethode’, maar wie ben ik.
In een eerder onderzoek hadden de onderzoekers al aangetoond dat het ‘verspilde’ DNA over kilometers getransporteerd wordt. Altermatt: “Dit biedt nieuwe mogelijkheden om informatie te krijgen over de biodiversiteit in rivieren. We kunnen nu op soortgelijke manier meten wat er in het water zit zoals de chemici dat al jaren doen. ”
De watermonsters bevatten niet alleen informatie over de organismes die in de rivier leven, maar ook op het land langs de rivier en je haalt zo de gegevens van zowel planten- als dierenwereld naar boven, micro-organismen via insecten tot zoogdieren. Puntje is dan natuurlijk wel dat je het DNA van al die ‘beestjes’ moet kennen.

Automatisering

Nog een voordeel van deze techniek boven de klassieke ’tellingen’ is dat je die kunt automatiseren, zodat je voortdurend op de hoogte kunt zijn van de levende have in rivier (of bodem). Altermatt: “Ik zou me kunnen voorstellen dat watermonsters die genomen worden voor het meten van de waterkwaliteit ook gebruikt worden voor het meten van de biodiversiteit.”

Bron: Alpha Galileo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.