Roken maakt dommer

Roken blijkt dom te maken. Dat schijnt het RIVM in Bilthoven te hebben geconcludeerd op basis van een onderzoek onder 2000 rokers, ex-rokers en niet-rokers.
“Het denkvermogen van rokers neemt sneller af dan dat van niet-rokers. Het is vergelijkbaar met dat van mensen die 3 tot 7 jaar ouder zijn en nog nooit gerookt hebben. Al op middelbare leeftijd scoren rokers op verschillende onderdelen zoals geheugen, flexibiliteit en snelheid slechter dan de nooit-rokers.”, laat het Bilthovense instituut in een persbericht weten.
God, je krijgt er dus niet alleen kanker van, maar wordt nog knap stom ook. Bas Kok schrijft er een stukkie over in het FD. Hij schrikt. Bas is assesmentpsycholoog. Dat is iemand die beoordeelt. Mensen bijvoorbeeld. Heeft ie nooit geweten. Was natuurlijk hartstikke handig geweest: rokers niet aannemen, want die worden veel sneller dom dan niet-rokers.
Ik heb het artikel in American Journal of Public Health niet gelezen (daar moet je voor betalen, ja, ja). Ik kon het niet vinden, maar volgens Bas zou ergens op de RIVM-stek staan dat deze zogeheten Doetinchem cohortstudie dient ter ondersteuning van het overheidsbeleid. Zo hangt de vlag er dus bij: men vraagt en het RIVM draait. Je hoort mij niet beweren dat roken gezond is, maar dit riekt. En niet naar peuken…Of Bas kletst en met Bas ik dus ook…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.