Zeewindparken goed voor de fauna (zeggen ze in Duitsland)

Volgens een studie van het Duitse bureau voor de zeevaart en hydrologie (BSH) kunnen windparken voor de Duitse kust een gunstig effect hebben op flora en fauna, zo meldt het Duitse blad Der Spiegel. Het bureau heeft zijn onderzoek gedaan bij de proefinstallatie in het zeewindpark Alpha Ventus.

Windpark Alpha Ventus

Windpark Alpha Ventus


Tot nog toe werd steeds aangenomen dat grootschalige zeewindparken slecht zijn voor, met name, de vogelstand. Volgens het onderzoek blijkt nu dat windparken op zee zelfs een positief effect hebben op de diversiteit van de zee-flora en -fauna. De fundamenten van de molens zijn kunstmatige rotsen, waar mossels, zeesterren, zee-anemonen zich thuis voelen, maar ook vissen als makrelen. Het gevaar voor vogels schat het bureau veel lager in dan gevreesd. Het gebeurt maar zelden dat vogels door de wieken aan flarden worden gescheurd. De vogels schrikken kennelijk van de beweging en het licht bij windmolens, zo verklaart het onderzoeksbureau de geringe schade aan de vogelstand door windmolens. Ook zeezoogdieren als de bruinvis zouden geen last van de windparken hebben. Tijdens de bouw van het park trekken die zich terug vanwege de herrie, maar zeer waarschijnlijk is dat slechts tijdelijk. Er zullen grenzen aan de geluidsproductie tijdens de bouw van windparken worden gesteld, zo meldt Der Spiegel.
Het onderzochte windpark Alpha Ventus ligt 45 kilometer van het Duitse Waddeneiland Borkum. Het was het eerste zeewindpark van Duitsland en werd in 2010 in bedrijf genomen. De Duitse regering heeft plannen om tot 2030 een totaal opgesteld vermogen van 25 000 MW aan windenergie te bouwen.

Bron: Der Spiegel

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.