Redt kooldioxide het als grondstof?

Afvang van kooldioxide

Een kooldioxidevanger (foto: Rogelio V. Solis/AP)

Onderzoekers van de Stanforduniversiteit hebben een elektrochemische cel ontworpen waarmee koolmonoxide vrij efficiënt is om te zetten in organische verbindingen zoals etheen of azijnzuur. Bron van de koolmonoxide zou dan kooldioxide zijn, het vermaledijde broeikasgas. Daarmee kan een last omgezet worden in een last.
Op zich is het omzetten van koolmonoxide in allerlei organische verbindingen geen nieuws. Het grote verschil van de nieuwe cel zou zijn dat daarmee een aanzienlijk groter deel van koolmonoxide ook daadwerkelijk wordt omgezet in organische verbindingen. De onderzoekers hebben het over een omzettingsrendement van 84%. De cel zou dan ook meer etheen produceren dan concurrerende: 29 tegen 12%.
De chemische reacties verlopen via een koperkathalysator in de kathode van de cel. De Stanfordonderzoekers veranderden de manier waarop het koolmonoxide in contact komt de de koperkat. Ze plaatsen bij de kathode een poreus titaanblok. Via de kanaaltjes in dat blok wordt het oxide naar de koperkat in de kathode geleid en min of meer ‘gedwongen’ tot een reactie.

De ‘grondstof’ zou kunnen worden gehaald uit de afgassen van, bijvoorbeeld, fossiel gestookte krachtcentrales. Vervolgens moet de afgevangen kooldioxide worden omgezet in koolmonoxide.
De onderzoekers rond Matthew Kanan hebben ook een cel getest waarbij het elektrolyt (elektronengeleidend medium) niet uit vloeistof maar uit een polymeerlaag bestond. Daardoor hoef je vloeibare producten zoals azijnzuur niet nog eens uit het elektrolyt te destilleren.

Nog lang niet

Dat lijkt allemaal leuk en aardig, maar de onderzoekers zullen vooraleer ze aan praktische toepassing kunnen denken eerst moeten bekijken hoe de cel zich in de loop der tijd houdt. Ook zal nog moeten worden uitgezocht of het labmodel is op te schalen tot een industrieel model. Het labmodel produceert maar milliliters per dag en dat zijn natuurlijk geen hoeveelheden waar ze in de industrie blij van worden. De onderzoekers zijn en nog lang niet. Niets is zo bezaaid met hindernissen als het pad van het lab naar de fabriek….

Bron: Science News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.